Sunday, December 27, 2009

berblog semula

huah, saya mahu berblog di sini semula.
sudah lama tidak berblog.
kerana malas dan konon ingin menumpu pada exam.
usai sudah exam, mahu berblog semulah. yey!
tapi tak tahu bila. mungkin esok lusa minggu depan.
mungkin entry ini permulaannya. ahaha.

yang penting perlu tukar lagu blog ini.
sangat bosan sudah dengan lagu tersebut.
tapi tak tahu bila. mungkin esok lusa minggu depan.
mungkin entry ini permulaannya. ahaha.

Wednesday, December 09, 2009

DM medication update

1- Sulphonylurea
ex: Daonil, Diamicron, Amaryl, Novonorm
how? : 20-30 mins b4 eat

2- Biguanid
ex: Glucophage @ Metformin, Glucovance
how? : 20-30 mins after suapan pertama

3- Beta Glucosidase Inhibitors
ex: Glucobay @ Acarbose
how? : 20-30 mins after suapan pertama

4- TZD, S (Tritazone)
ex: Januvia, Avandia
how? : After meals

ingat muni, ingat!!

Wednesday, November 18, 2009

jom tumblr.

hehhe dengan ini diumumkan blogku yang baru kat tumblr. bes kot. sebab senang. eheheh. jemputla. sape2 nak link ke sane pon boleh jugak kalo ade la.. blog nih kalau rajin akan ku update, tak rajen tak updet la. ahahaah. jemputlah ye ke- sini.

p/s: blogspot pon bess sbenanye. :)
blog at tumbler: abonbuss.tumblr.cm

Saturday, October 24, 2009

pak yeop kembali ke rahmatullah

bismillah.
semalam 22 oktober pak yeop meninggalkan kami.
sume family balik kampung. tapi aku ade paper exam final.

mughny

salam abg bakti!

katne?

tak balik kg?


abg bakti

blk...

tp arini dh blk sini blk....abg bakti blk sorang jer

br je smpai nih


mughny

oooohhh

ok ke sume

tatau pon pak yeop nye cite cane

cite la

xcident cane


abg bakti

sume ok alhamdulillah..


mughny

dorang sume sedih2 tak rep pon msg


abg bakti

mlm td gak kebuminyer..

kire smpt r kami sume smpe..

xcidennyer...

kete merc hentam van pak yob..


mughny

kuat la?

patu2


abg bakti

agak kuat r...smpai van tu terbalik...

kene btl2 side driver


mughny

ya allah, kuat giler


abg bakti

pastu van tu terbakar..

part tu yg tragis cket

pask yob terbakar dlm van tu...

xdpt nk tolong until bomba smpe..


mughny

pak yob pengsan dlm tuh ke

rentung ke


abg bakti

xtau r pengsan ke x..

drpd impact yg kiteorg tgk..rsnyer mngkin pak yob dh xde time kene lnggar tu..

agak rentung r..


mughny

ye ke. sedihnye

posmotem tuh nape

ade buat kan

memang kene buat?


abg bakti

pasal post mortem xtau la plak..

kene tny depe yg p hospital...

tp halim ckp bdn pak yob mmg melecur giler..


mughny

masuk paper la abg bakti

ade bace?


abg bakti

ha'ah..

metro dgn sinar

muni ade tgk x??

ade2..

http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/Setempat/20091023083911/Article/index_html

ni brite die

muni bace le..


mughny

hooo

baru lepas bace

T_T

merc tu selamat


abg bakti

ha'a..


mughny

takde ke gambo?


abg bakti

klu muni tgk van tu rentung mcm ne....

org yg kt dalam tu xtau la mcm ne

spttnyer gamba ade..

dalam paper ade, ni yg onlinenyer xtau r..


mughny

ohh

takde pon yang online nye

wan yong ok ke?

sedih nye

kebumi katne? dgn opah?


abg bakti

yup..sebelah opah..

wan yong nmpk mcm ok jer..tp still murung lg..

mughny

bla, bla, bla bla3…

innalillah. semoga roh pak yeop di tempatkan besama orang-orang yang beriman, dan soleh. amin.

huu, suke denga pak yeop gelak. T_T


Tuesday, October 20, 2009

kinah nak balik jawa?

ehem. sape penah tengok video kinah nih kat fb, tuh yang 2nd edititon.
yang ni sebenanye yang first time record.
die cakap banyak sikit tanpa gangguan. hikhik.
sangat sayang la kat budak nih. aiih. obses.

video

2nd edition kat fb. disini

Monday, October 19, 2009

my babies turn 1



lappy n kepod turn 1 today! hoyeh2.
maken buruk bercalar. sgt sori la kerana keganasan. ho.
setahun sudah berlalu. hehe.
semoge baby2 ku ini tak meragam dan tepelihara baik dalam jagaanku. cewah! :)
sayang due2 sangat2x. ^_^

Saturday, October 17, 2009

elephant!

heheh. suke la yang ini. sgt real la die buat even ade cam snoll sket. tapi bes hihi.

video

hmm.. miley cyrus cam jongang je lam VC Send It On. huhuh

Sunday, October 11, 2009

kita sayang uswah sayang kami



salam. bismillah.
3 oct maka berlangsunglah walimah
uswah + shuhaib dan khairah + qamarul
untuk kali kedua..
kat sikamat, n9. sangat best.
konvoi 4 kreta. syok tuh.



rindu sgt uswah. aku first skali nampak die. first skali pelok die. hehehe.
terlerai sume rindu2 3tahun lebih. cewahh.




more at my facebook:
di sini :)

dah letih upload kat FB.
malas dah upload kat sini. kih3 :D
till then.

Wednesday, October 07, 2009

nikmat duduk

bismillah.

heyy kau,
tahu tak, harini aku pergi wad dengan penuh semangat. niat di hati semoga hari ini lagi bagus dari semalam. semoga aku dapat belajar lagi banyak dr semalam. semalam sebelum tidur, aku niat/ ikrar/ akujanji/ bisikan semangat poyo agar aku dapat berkerja dan bertindak semaksimum boleh. aku nak pass report hari ni. aku nak tahu macam2, aku nak sume at finger tips mase pass report nanti.

tapi , biasa la kat wad. aku budak third year. beberape hari je lagi cewahh! nak abes belajar. semua orang expect 'die nih mesti tau buat nih. die mesti dah belaja'. bukan semua aku dah belajar. aku belajar sikit2 je. macam la kau tatau cikgu management aku tuh cane kan. jarang masuk clas. aku nih dtg ward baru nak belajar. so engkau please, stop expecting me to know everything. i told u that i didn't how to make report, how to change census. and i am EXPECTING you to teach me. i asked u politely how to do this, how to do that. politely ok? macam la kau tak penah jadi student dulu. bosan betul.

yang cikgu pulak, bile tanye sikit, asek ckp 'saye dah tak ingat la. lame dah tinggal '. abes kalo dah tinggal tanak pegi revise pape ke? apehal?? pastuh marah2 org astaghfirullah!

macam semua orang je marah aku hari ni. patient pon marah aku harini. padahal salah orang lain. sob3. T_T macam2 mende tersangkut tadi tapi aku dah buat semampu boleh. kelam kelibut aku buat kerja hari nih, sangat penat. duduk pon tak sempat. hu. last2 aku tak pass pon report hari ni. sebab banyak mende snoll.

kau tahu, kerja nurse memang baik, mulia. tapi tahu tak sebenarnye macam susah jugak tau. kite nak buat mende baik. niat kene baik. hati kene sabar. banyak pahala. tapi sebabkan staff2 macam kau , cekgu2 yang suke sgt bertindak di luar kawasan liputan, menyebabkan aku jadi cam mara, bengang pon ade, patu nanti aku mula la nak membebel, bla3, kot2 terngumpat pulak. sume pahale melayang. aku taknak la macam nih. kau paham tak maksud aku?? -__-'

kat sekolah dulu aku berkawad. ade la sejam lebih kot. itupong rase penat2. kaki lenguh2. tibe2 bila dapat duduk, ape perasaan? same macam perasaan aku bile 7jam berdiri kadang2 berlari bile dapat duduk. huuuuuuuu, nikmatnya..~~~ lagi nikmat kalau dapat baring + tidurrrr. kadang2 perasaan sekecik nih pon kite 'feel' betul2, baru la hidop lebih indah. HAHA

jom tidur!

p/s: semangat baru untuk ke wad esok. hoyeh2. semoga esok semua baik-baik aje~ amin. jomla masuk syurga same2.

yang benar,
murni kuat. ^_^


Tuesday, October 06, 2009

bapakku berbaju melayu oren.

selamat bersyawal sume.
blog kene update ke? hoo.
nantilah.
ha, puase 6 tuh jgn lufer. :)

Wednesday, September 16, 2009

sila lihat: cara sayang mak bapak

how kids imagine their love for their parents :)





aghh,knapekah fotopage yah tak boleh bukak nih?? bejuta kali terai. haih, stress aku!!

Monday, September 14, 2009

cinta periksa.

saya tidak demam. sihat wal afiat. :)
[tentang gamba ini: tuan punye gambar ni jahit perkataan EXAM FEVER nih time die tengah nak exam physics. best je. physics? huu, tanak lah.]


seperti yang boleh kita lihat, di sebelah kanan ada countdown. berkotak silver dan gold. kotak2 tersebut adalah countdown exam saya. seperti yang boleh kita lihat [ulang ayat sama] kotak silver telah pon lengkap atau bahasa penjajah 'completed'. ini bermakna tarikh exam itu telah pon tiba iaitu hari ini. maka, saya telah pon exam hari ini. aaaaahhh, sudahla! cakap biasa sudah.

ok, hari sampai la masenye untuk menjawab soalan2 peperiksaan setelah berhadapan dengan minggu stress dan bergelumang dengan buku serta soalan2 latihan yang banyak sampai nak muntah jawap tapi sangat bes bile dapat skor dengan baik. sangat mengasah minda ok? ^_^ ahaha. alhamdulillah, tadi dah selesai satu paper FINAL EXAM PAPER 1 sebanyak 100 soalan yang amat susah yang kene jawab dalam masa 1jam 40min. penat sudah menghemtam dengan jayanya. tapi sgt berasa lega dan tiada sedikit pun rasa menyesal, kerana telah melakukan yang sebaik mungkin.

yang tak tahan nye pagi tadi kan, ade pulak orang buat hal kat umah kitorang. sape tah insan itu, dia pegi mangge grill umah kitorang gune grill orang lain. [umah ala2 apatment la konon] hoooiii, gelabah satu umah. nak pegi exam pulak tuh. boleh lak pagi2 exam nih yang die pilih. sume tak le kuar. then call membe suh die tolong bgtau pakguard selamatkan kami. kitorang pon tunggu pakguard tibe2 jiran depan umah kuar. kitorang tanye die ade nampak ke sape2 kunci umah kitorang nih? ropa-ropanya, itu adalah mangge jiranku. wow, tuhan permudahkan. makcik tuh bukakkan then kami pon pergi kolej dengan tenang. huu, makcik heroin menyelamatkan kami! buleh join wonderpet! pakguard lambat -_-'

oh oh, exam yang tengah berlangsung ni sebenarnye exam yang menentukan samada diriku ini layak atau tidak untuk menduduki exam LJM- Lembaga Jururawat Malaysia [sila rujuk kotak countdown kaler gold]. exam nih lulus baru leh amek exam LJM. Lulus Exam LJM baru boleh jadi nurse. camtulah lebih kurang. he.

jadi, another 2papers to go! patu raye hoyeh3!!
doa dari anda, bisa kan?? ;D
Wednesday, 16 sept 09: FINAL EXAM PAPER 2
Friday, 18 sept 09: FINAL EXAM PAPER 3

hehe. tuka wajah blog. tiru yah sebab amek code tempat same ngan yah. wakak. yah jgn mara yeh. suke la jugak background nih. hihi. ho, nak tido. fenin2. banyak sgt pikir. berita yang terkejut tadi pon bg efek gak. aahaha. poyo!



Tuesday, September 08, 2009

iftar jam'ie yang membungakan hati ini.

bismillah, srottt sreett..
palpitation sedang berlaku kerana baru saje mengambil ventolin. hu.
selsema cam nak demam. rasenye sebab cuci kipas hari tuh la. tapi pakai mask canggeh kalah si pemotong rumput jalanann. takpe, hapus dosa kan. :)

hari nih nak tulis entry yang SANGAT PANJANG. hihi.


ini je lah gamba yang dapat dikebas di belog yot.

bes sangat tahu tak? 05 sept 09 bersamaan ari sabtu telah berlangsunglah iftar jam'ie bersame2 batch 11. ya allah, allah je tahu betape gembiranya. seronok sangat. walaupon tak ramai orang sangat, tapi sangat bes sangat. rindu terlerai la nih konon, hihi [memang terlerai pon] hik3.

yang hadir: awan muni aten isya yah nab syitah eton nadia saffa ara 'iffah mieah yot yda tak lupe jugak kepade sarah syamimi. :))
yang nak hadir tetibe tak jadi: feyna [sesat dan jam] nadz [wan kat icu] erun [nenek warded] shila [class] madhu n nadirah azam.

bes sangat. yda ngan yot memang seyes lame gile tak jumpe. yda siap nak memalu. nyampah aku! ahaha. bes sangat jumpe kawan2 mesir yang setaun jugaklah tak jumpe. hehe. nak cite pasal sorang2 la! semangat ni!

awan: macam bese awan kalut2 ahaha! tapi cam bes200x jumpe awan. tros kene lompat kat belakang orang. tapi awan balik awal sebab iftar ngan family die. pjumpaan kejap yang bermanfaat. pastu awan ade mengkhabarkan berita gembira die. tapi aku cam tekejut, siap begenang air mate di tubir mateku. hahah! tapi still happy for u. nak ikoott!! hopefully ape2 prob yang halang proses awak tuh dapat diselesaikan sebaik mungkin ok? sayang awak.

aten [manje gtu]: cam bese drebar yang sangat mantap. ampon yeh ten kite tak reti bawak kereta, asek awak je drive! pasnih suh isya bawak! kite duk belakang ok? ahaha. aten nih satu hal, every time nak tangkap gambo mesti ade je die kacau. ade je anggota tangan lah, kaki lah, kepale lah, badan la masuk sekali merosakkan gamba, suh begamba sekali takmo. hahah. tapi dah maju dari zaman persekolahan! aten mane nak bergambo dulu, tapi pandai tgkap gamba, asek komplen orang lain tangkap gamba senget. ahahah!! tQ ten jemput amek kite kat umah. nanti kite bagi awak sampan mahal sket :P

isya! : isya cam bese senyum2 je selalu, tapi tak nampak sangat senyuman tuh sebab pakai mask kan kan? huhu, ade peningkatan sket isya kali nih sebab die cakap agak banyak! [poyo tak kite sya?? wakaka] orang sume saspen2 nak cakap mende ngan isya an sebab die cam diam. tapi diam bukan sebarang diam, die observe sume! ahaha. activity paling bes ngan isya is sesi perebutan dan pengumpulan meja kat foodcourt. ahaha. sgt la sengal. sume meja nak hemtam amek. lantak ler ape org nak kate, asal kawan2 kite yang 14 org nih dapat duduk kan? kan? pegi mid isya beli sticker ngan vaseline je. keh2. the best part, isya still pegang rekod insan terkecik comel. haha! kecik kecik cili boh! hoyeh! belog isya pon bes!

yah: cik yah kite berbaju hijau. nampak sangat yah gembira time ni. sumorang gembire sbenanye!! hik3. sumorang die nak bergamba. heh, aku jadik photographer. hp yah la paling laris di pasaran. cyber-shot gtu. gamba paling cun. hik3. yang tak boleh blah nye kan, everytime kuar sesame, hp die tak sah lah kalo tak hilang. haiyaa!! mesti tercicir kat mane2 punyer. aku paling gelabah kot time hp die hilang tuh sebab aku last skali pegang hp die tangkap gambo egg tart isya n muffin aten. rupenye2 nab yang pegang. haiyoo, tak pasal2 je buat announcement tergempak time makan. wakakaka! tapi seyes yah, kite gelabah giler. mane lak nak carik duet nak ganti hp canggeh awak tuh. pakai tali la lain kali! sangkot kat tengkok!! ahaha. [sedih tak dapat babai2 ngan yah time balik. huuu] nak tgk belog yah, carik sendrik.

nab: insan matang. ahaha! tak tahan betol, sume mende nak matang. susah nak pilih mende tok orang matang. kih2 :P jgn marah nab, awak still nampak kurus sikit di mate kite even yda beria-ria mengatakan tidak. ahaha! go go diet! [mane boleh makan kfc!] sian nab, semangat die ajak tdo uia. ketahuilah nab, kalo kite tak exam, of cos kite join awak ngan kat uia!! laenkali tau! :D belog nab

syitah: wow! syitah dah menten ayu besopan santun! die dah tak kalut2, gelabah2 cam dulu! ahaha. aku kot gelabah lebih. toh menten je becakap. slow motion, penoh berhikmah. hik3. tapi everytime tangkap gambo die cakap: nape kite nampak gemok?? lagi sekali, lagi sekali! ahaha! tak berubah~ :)) sayang awak. syitah balik hari mesir hari nih. aku tanye kenape. kenape balik awal sebab mieah 'iffah balik pas raye. die cakap: die nak rase nikmat pose kat mesir. wuu, bes nye. jeles plak. nak jugak! mesti bes kan pose kat sane sampai die sanggup nak balik sane n tak raye ngan femly. huu. take care syitah. [oh oh, syitah ngan mieah pakai tudung pepel jubah jumat! ahaha :P joking ler]

eton: fuiiyoo, eton macam mak-mak. sume bekalan die bawak. air, kurma untuk iftar. buleh kawen dah nih. hoyeh3! lagi satu, eton taknak pandang pon bile orang panggil die ETON. die buat bodoh je. haiyoo, bile panggil saidatun, baru toleh. cih. tapi aku peduli hape, eton jugak kuar kar mulut nih. nak tanak die pandang jugak!! ahaha. ampon eton. bes la eton. kawan lame takle ke panggel eton? boleh la boleh la... :P

nadia: cam bese, memang lemah lembot dan bersopan santun. kih3. die dah pindah meru, so pasnih pape gather senang la die nak join! seronak betol!! nadia makan tomyam yang pedas dan manis. sian die kepedasan. huhuu. die da keje skang. dekat law firm. lawyer tuh. jgn main2. alhamdulillah!! :))

saffa: uuhh, pa nampak lagi kurus. nmpak tulang banyak. tapi takde la cam tengkorak. cun lagi. hihi. pa memang memeriahkan lagi suasana dengan gelak tawanya. gaye2 tangan time die cakap tuh kan! hik2. bes je. yang tatahan nye knapekah bile salam ngan pa, sore die kuat gile kat telinga. ahaha! tekejot aku. yot salam pon mengalami mende yang same kot sebab tibe2 dengan yot kate 'apesal ko nak jerit kat telinga aku??' wakakak! pa, moga sukses, jadik dokter tang baik lagi cun lagi semat lagi lagi dan lagi... :P

ara: 'sape yang nak tampal gigi ke, gigi lobang ke, bgtau ara ye..'. ini lah topik pertama ara cakap bile jumpe org! haha semangat ara nak tampal gigi org. nati kite promot yeh! :) papepon, gigi awak cun...putih berseri, sejauh 199km boleh nampak sinaranye. :)) ihihi, ara cam bese ngan beg magic die tuh, buleh tebalik2. aten selalu kagum! hahah [belog ara tak dpt dikesan. nak add belog ara!!]

'iffah: alahai 'iffah. kamu sangat comel. suke denga die cakap. tapi tak dapat cakap banyak sangat sebab 'iffah duk jauh sangat. hujung meja. takan nak melaung2 kot. ahaha. takpe2, jelingan manje pon dah cukup kan. ahah. kite telupe nak bg awal sticker gajah kite tuh. gelabah2 ponggah beg, jadi telupe. lain kali tau! belog 'iffah pon carik sendrik. takbleh kecoh2. heee~

mieah: tatau nape aku rase suare mieah cam lain sket. ahaha! sebab lame tak denga kot. tapi care cakap itu tetap same kan. sopan2 gtu. aku je cakap tejerit2. wakaka! lame tak denga mieah bace quran. sedap. uswah pon sedap! ooh oh! uswah dah balik mesia! besnye. bawak yahya sekali. kalo ade mase dan kesempatan, nak pegi ziarah uswah n baby yahya. :)) nak jumpe kinah mail ngan fatin halil jugak. :) rindu stroberi mieah! wakakakak!

yot!: suke ati je eje cemtuh. ahah. yot kalo jumpe die mesti die peluk. hihi. bes. cam org rindu-rinduan. ahaha. yot ngan yda begaye2 sume la ngan beg kuning kan.. hik2. yang tak boleh blah bile time bergamba tibe yot cakap: ala...sebelah aku due-due orang cantik!! [note: yah ngan isya sblh yot]. hahahah! kelaka gile tau tak? tibe2 je die. aduhai. lawak btol. tapi sangat bes. lame tak jumpe an. makin cun! tapi ade satu yang tak berubah. kuku yot stil kale biru pepel! hehe, aku perasan kuku die nih time darjah6 mase dok sebelah die. :) heheh. belog yot pon bes.

yda: yda memalu. tak tahan mase die baru lps beli makanan, datang kat meje die memalu pulak nga mieah 'iffah sume2 yang ade kat situ. cehs betol. patu yda nih tak sah la kalo tak gado2 ngan yah ngan nab. ahaha. siap bagi kad raye kat nab spesel gtu. ahaha. ngan yah pulak, aku rase yda terambik duet rm50 yah betol2 kot mase die main2 nak amek duet tuh. huhuh. tangkap gamba ngan yah siap nak sondol2 kepale yah. letih aku. tapi paling bes is bile dapat tangkap gamba candid yda. bes gile. hahaha! ade je aksi pelik die. jgn mara yda! nati jom lepak2 kat kl. dah dekat kan kite. hik3. 'KLMU katne? kat KL' ---> sgt la skema ok. ini belog yda.

hihihi. bes sangat tau even surau penoh macam sardin, saf kat surau tetibe rapat giler kalah kerapatan saf kat hira' dulu. lepas balik dari iftar tuh, aku asek tersengih2 je asek tringat time iftar nih. bes la. bes la. sayang hira'. kite sayang korang sume. korang sangat bes. bak kate isya: kawan2 hira' macam kenal sejak lahir. ^_^ -- gamba later la. yah exam, takmo kacau. takot nanti die stress, die nak duk umah setinggan je. ahaha!

pasnih iftar kat tempat lebih seronak n tempat solat yang lebih luas tapi boleh biseng. itu yang penting. hihi

-------------------------------------------------------------------------------------------------

aku dah bersin sebanyak 13kali semase tulih entry nih. huu. nak sihat, nak sihat!
esok test obstetrik n gynae. tarik napas lepas. huuu.


Friday, September 04, 2009

jumpe

esok esok esok
tak saba pule. huu :))
jumpe korang esok yeee, inshaallah

Wednesday, September 02, 2009

iboq??

aku pernah berpakaian sebegini rupa. membuat persembahan iboq yang sgt snoll.
bile tengok balik video tarian, rase cam nak nanges sebab sgt memalukan. -_-'
takpelah, memori. macam2 mende pelik aku buat kat kolej nih. haahaha.

saya selemau ini!


EXAM

dah dekat gilerr nih. lemau.
saya lemau. lemau.
saya perlukan BOOST.
tahu?


yah kate buat 12 kotak. ok ok ok

Wednesday, August 26, 2009

bangunan tak siap


al kisah, sedang aku berjalan mencari teman2 yang sudah hilang entah kemana, tibe2 terselisih dengan sorang lelaki yang tidak asing bg aku, tapi aku asing kot bagi die. ahaha.

dia: eh, eh awak. nama awak sape?
aku: hah?
dia: nurul yeh?
aku: bukan.
dia: shuhada?
aku: bukan.
dia: err..izar..izar..ke? [sambil pikir sambungan izar tuh ape]
aku: btol la tuh... [blah je malas nak layan. haha]

selang beberapa minit terselisih lagi.

dia: izar, izar!
aku: [pandang je]
dia: izar...
aku: ye? nak ape? name saye ade lagi... [tak sempat nak ckp]
dia: izar, jom tengok wayang ngan saya?
aku: name saye ade lagi sebelum izar tuh dan saya tanak tengok wayang. senyum sikit. haha
dia: cis! haha.

sejam kemudian..[mase ni main hentam je. sejam kot! haha!]

dia: cik murni izar, may i borrow ur pen?
aku: ahahhaha! of course :)))

wow, berusaha nak ingat nama aku yang best! hoyeh3. bangunan tak siap tuh cam takde kene mengena kan ngan cite nih. tapi aku n membe2 lain panggel 'dia' dengan panggilan bangunan tak siap sebab dia sangat tinggi n cam sarabai macam TAK SIAP. ahhaha. sorry encik.

ape nih encik, tengok wayang pulak, lagha! :P



giraffe saya. yeyeyeh

Tuesday, August 25, 2009

kuat!

salam.
korek2 gamba terjumpe ini. hoho. gamba makan kat limas danga bay, jb.


ummi ialah orang paling KUAT pernah aku jumpe.
pass kat muni sket kekuatan ummi tuh. hee~
love u banyak2

Friday, August 21, 2009

esok hari

esok ade test. anatomy. lame dah belaja nih, takot tak ingat la pulak. haih.
esok pose. sahor jgn dilufer. heheh.
esok nak balik umah! eyeyeh. ini yang penting. :)
selamat pose sume!

oh sebelum tuh. saya ada kawan. die berkapel lak ngan suami orang. sorang lagi tuh ngan duda anak sorang. tengah2 malam keluar tah buat ape. sorang lagi tuh merokok tak ingat dunia. sorang lagi tuh berbaju seksi gilerrr, sampai laki tengok pon nak bawak balik rumah. kenapelah cam bangang sangat. aku tatau nak buat ape nih. otak korang mane yeh?

ampon. ahlan wasahlan ya ramadhon. :))))))

psstt: tadi kite tengok ceaserean operation. yang oprate tuh kuarkan baby tuh kan. eee, takotnye la nak sume2 tuh. nak kawen, nak besalin, nak beranak.tapi nak anak. lahir normal sakit, oprate seksa pulak. haih. sakitnye la. T_T macam mane nih?

Monday, August 17, 2009

nah manje



bismillah. untuk perhatian manje. ngeh3.
yah, kite amek gamba nih nak bg manje tgk. jgn mara~
kite suke la kasot tuh. nape la tak muat :P
nape lah minitoons takde SALE. kite nak purse kecik katun tuh.
purse awak jugak lawa yah. HAHA.

satu hari di sunway. kak, pegi bace mathurat la!
ayat tak leh blah tol. hahha.
jalan2, makan2, kutuk en.N sikit. nadz jgn mara kuang3
en.N topik utama time makan. femes kejap die.
konon je nak kepak tgn org. piirah! hahaha
patu jumpe kwn nadz, biha + kak nash. borak2 :)
pastu time balik sesat lak ngan aten. haih, tak pasal2 sampai klcc. huhu
manje, bes la jumpe ritu. sebab cam tak rancang tibe2 terserempak an. cam bes giler. cume tak dapat nak gosip2 la. kat ims pon tak dapat nak gossip coz i tdo luh, cis je la! ahhaha. :P
gossip je bukan ngumpat oke?

nak tuka skin ler. huu. bosan dah. siap cam nak muntah. haha
jadi, tuka background dulu yang sempat. orait la tuh. hihi
buruknye la blog. memang tah hape2. ho.
pssstt: skytrex pas raye jom! ngee! :D cameraman da ade volunteer! wakaka!

papepon, saye SANGAT SUKE GIRAFFE tuh! ya Allah, suke sgt sgt sgt sgt!
tu la orang kate, mende kecik kalo suke pon dah boleh buat orang senyum kembang setaman. bebunge2 hati den :D

Sunday, August 16, 2009

kakak saya pulang. yeh yeh


kak maya nak balik hari rabu. hoyeh2~suke suke suke suke :P

semoga lancar perjalanannya. heeee~ :)

Friday, August 07, 2009

H1N1 lagiii?

ya allah, jauhkanlah kami dari penyakit2 dan penyakit berjangkit. sehatkan la semua. aminn.

seorang patient admitted to ICU semalam from emergency. dia SOB, batuk2 camtuh. mase attend die admit, risau jugak sebab jarak sangat dekat and kami tidak pakai mask waktu itu atas sebab2 tertentu. sebelum nak touch patient sume, saya pon pegi tgk die nih sakit ape an. severe asthma. oh, takde apape kot. jadi kami pon attend la patient A to Z. de penat, batok2. die pon rehat. monitor la macam biase. pkul 2 abes keje, balik.

then, malam tuh, staff nurse buat nasal swab. jeng jeng jeng. H1N1 patient in da house!!! gile. positive beb. staff nurse pon tanyela die ade kontek ngan org2 yang ade h1n1 ke? die ngaku, die kate ade. family die pon ade kene. tapi die tak bgtau dokter time awal2 kat emergency. cis je. kene la taklimat pulak kat situ. pastu transfer out la patient. jadi sesape yang attend patient tu, dah expose la kan kan. termasuk la saye kan kan kan. naye je.

sepatutnya kami yang di wad itu perlu di kuarantin. tapi kolej bahaloltakde tindakan ape2. puan pon da risau2 dah. students maken ramai domam la hape2 lah. sangat mendukacitakan. esok ke wad lagi.

jadi, kesimpulannya,
jika anda ada kontek dgn mane2 patient yang maybe or memang h1n1, jgn la malu2 nak bgtau dokter. bgtau yang sebenar, dapat elak dr org lain kene. dapat pahala. jangan takut, ade ubat untuk baik inshaAllah.

haa, anda yang sedang demam, batuk, selsema, semput, berkahak dan sewaktu dengannya, sila la ke klinik atau hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan. jangan biarkan imuniti badan anda rendah lame2. and, jangan nak sembarangan nak amek ubat antibiotik or antiviral tanpa arahan dokter sebab sgt bahaya jika anda dijangkiti tut-tut, badan da resisten ubat. susah nak baik. ok, paham??

- - - h1n1 merebaks : airborne+droplets

Thursday, August 06, 2009

encik hensem woo

cube teke nih sape.
sape tau die hebat. :P


p/s: sgt suke gamba nih, sebab tak penah nampak die sebegini rupe. hihiih


Saturday, August 01, 2009

takde pape pon

nak tidur lah.
esok mahu ke uia.
dengan ten n fena.
jumpe yah, nabilah, ashila n sesape lagi la.
huhu, teringat plak charity walk last year.
ummi menang number 2! seronok tau.
shila kate ade lagi tahun nih. ahad nih. hii.
ade ape kat uia?
mari la lihat esok.
jom tidur??
tapi tgk nurkasih dulu. HEHE

Thursday, July 30, 2009

friendship

mereka ini model2 saye. ahahaha!

tadi bukak blog yah. nape tah blog die bekelip2. pening den baco. yah, lekas betolkan balik! :P

baby comel NICU

bismillah.
minggu ini saya berada di ICU dan NICU. ICU- intensive care unit. NICU- neonate intensive care unit. neonate tuh maksudnya newborn. 4minggu terawal hidup baby. semalam saya incharge kat NICU. ade 2orang baby yang sgt comel tapi sakit. baby tuh tidaklah sakit sangat kan, cuma perlu jagaan rapi.

semalam saya Fully incharge NICU2. baby saya mengalami grunting. grunting bermaksud baby bernapas ade bunyi2 and laju. apa yang saya kene buat ialah vital sign monitoring, feeding baby, cuci pampers sume, tulis report. kerja saya asyik tengok je baby tuh. comel nye. baby ni baru lahir hari isnin hari tuh, pastu ade grunting, terus hantar ke NICU. mak baby oprate, tak bersalin normal sebab severe pre-eclampsia. pre-eclampsia secara ringkasnya ialah blood pressure sangat tinggi yang boleh develope sawan. sebelum terjadi sawan, keluarkan la baby cecepat. sebab bahaya untuk baby dan mak baby.

uniknya baby yang saya jaga ni ialah die baby IVF: in-vitro fertilization, parents baby nih lame dah kahwin takde rezeki nak ber-baby. mase try IVF pon 1 ovum je yang jadi, ini memang precious baby. doktor sempat pesan kepada saya untuk jaga bayi ini elok-elok, sebab die precious kan. nak baby cepat sihat, cepat leh naik kat wad dengan mak baby. mak baby tak tengok2 lagi baby sebab mak baby oprate tak larat nak pergi NICU. so far semalam keadaan baby sangat baik! sukenye saya. :)


comelnye die tido..

oh ye, disebabkan sekarang saya dah final year, saya kene belajar tentang management, dan berperanan sebagai TEAMLEADER satu wad dan menulis report2 tentang pesakit yang saya jaga. saya yang bertatih baru nak belajar tulis report pon main bedal sahaja tulis report. contohnya begini. contoh je ye~

took over report from morning shift. received baby under open incubator with o2 support using headbox 5L/min. general condition of the baby : pinkish, warm to touch, crying on and off and moving all limbs. vital sign stable. HR: 130 bpm, RR: 63/min, SPo2: 97%. Ryles tube feeding with SNOW 15mls/3hourly.

kalo yang pendek/update punya begini:

baby PU and BOx1 small amount. pampers changed. baby's condition stable.


cerita pasal baby lagi satu pula. baby NICU1 ialah baby pre-mature. baby lahir pada umur 26minggu iaitu baru 6bulan 2minggu. die sangat kecil. beratnya tak sampai 1kg. baby ni sangat2 kene di jaga dengan baik. saya tidak boleh simply nak pegang2 die atau apa pon. baby berada dalam close incubator. kepala, mata, hidung, mulut, tangan, kaki sume kecik. cube tengok gamba bawak nih. nih gamba tangan saya.



note: sila rujuk gambar di diatas. lengan baby sebesar jari telunjuk saya sahaja. tapak tangan saya without jari lagi besa dari kepala baby. kaki baby dari ibu jari kaki hingga ke tumit hanya sebesar ibu jari saya. jari baby apatah lagi kan. huu, sgt kecik. tapi kecik bukan sebarang kecik. die ligat gile. tidur macam superman. sampai tercabut pampers! ahaha. die sangat kecil kan, sampai pampers bersaiz S terpaksa di kerat 2 baru muat. itupon tertanggal juga sebab longgar. hehe. akak doakan baby besa sihat cepat2 ye :D akak ke??

semoga kedua-dua baby ini sihat dan dapat hidup seperti bayi2 dan kanak2 yang lain. inshaAllah. amin.

hurm, jauh lagi perjalanan hidup kita. kita tak tahu lagi anak-anak kita nanti macam mana. jadi beginikah? sihat kah? cacat kah? tidak beranakkah? pernah terfikir ke? biasalah manusia, selalu fikir yang indah2 belaka sahaja. berdoalah dari sekarang semoga kita di anugerahkan kesihatan yang baik, keluarga yang harmoni dan bahagia, pasangan yang memahami dan penyayang, hidup yang diberkati oleh allah. amin.

eyh, lapar lah. nak makan. salam

Wednesday, July 29, 2009

untuk perhatian kak asma haslan

kehadapan kak asma,

ahhaha, poyo sungguh. ceni, ritu kan kak asma suruhh kite cite pasal posting kat sungai buloh hospital aka HSB kan. jadi, sudah tibe la masanya iaitu saat ini untuk kite menceritakan serba sedikit tentang keadaan di sana. buat pengetahuan kak asma, kite telah pon melengkapkan tempoh posting di sana dengan jayanya, lepas nih kite tak pergi praktikal di sana lagi. tempoh praktikal yang berbaki 3bulan setengah ini akan kite habiskan di hospital pusrawi sahaja. :)

setelah beberapa ketika berada di sana, ape yang kite peratikan ialah, doktor yang masih belajar akan berada di hospital beramai-ramai bersama lecturer mereka. maksud saya medic student yang bukan buat 'attachment'. mereka kadang2 ada clas di bilik seminar pada waktu pagi, dan sekitar jam 11pagi mereka akan beramai2 masuk ke wad dan pusing2 tengok patient bersama cekgu mereka dan membincangkan apa2 yang patut. mereka bincang2, tanye2 dan macam2 lagi.

kite sebenarnya tak berapa paham apekah 'attachment' yang kak asma tanye kat kite dulu tuh. tapi disebabkan kak asma macam mintak pendapat kite [mintak ke?] pasal attachment kat HSB, jadi kite pon tanye2 la doktor2 yang ber-attachment di sana awalaupun kite nih malu orangnye. :D semasa kite berada di ED iaitu emergency department, ade ramai jugak student attachment. ade dari ukraine, dublin, russia dan lain2. jadi, inilah peluang kite tanye pendapat mereka best ke attach kat HSB nih. hehe.


sambil sengih2 sumbing kite pon tanye la serba sikit ape2 yang patot kan. mereka kate so far so good. best saje. kata mereka, mereka sepatutnye pergi attach di wad medical, surgical, paeds and neuro. tetapi pihak pengurusan tak dapat nak aturkan mereka ke wad surgical, jadi digantikan dengan ED. menurut mereka, bile buat attachment nih, tak kesah nak dtg hospital bile. ade di antara mereka buat syif sebab tanak ramai2 satu masa kan. ade jugak yang tanak ikot syif, boleh je nak datang bile2, stay sampai bile pon. ade satu student tuh die nye umah dekat sgt ngan HSB, die datang lebih kurang kol11 pg and suke hati die nak balik kol bape. tanak balik pon takpe. ngee~ :D

kata pepatah,

nak seribu daya, tak nak seribu dalih.

jadi, doktor2 kat HSB nih kite tengok banyak je yang baik. kalo ikot doktor round, nanti die ajar macam2, kite pon belajar sekali. ade student yang rajin, macam2 die tanye, doktor2 tuh ajar je. jadi, memang bagus untuk belajar kat sini. dan kalau berani dan bersungguh-sungguh, boleh je mintak nak buat ape2 prosedur kat patient sebab ade je student medic yang malu-malu kucing nak buat keje. ngeh3 :D tu lah, nak seribu daya, tak nak seribu jugaklah dalihnya..

oh oh, HSB nih salah satu hospital yang canggih n gune full IT. so sume mende gume komputer. jadi keje sangat la senang. banyak machine2 yang canggih kan. hehe. haaa, disebabkan mereka2 iaitu student2 medic itu belajar jauh di luar negara kan, mereka tak paham sangat short form yang malaysia gune and penyakit2 yang ade kat malaysia yang beriklim khatulistiwa nih kan. contoh nye ade student medic ukraine tidak tahu ape itu DENGGI sebab kat ukraine takde pon nyamuk aedes tuh. jadi semangat la mereka menyalin input2 tentang denggi. mereka kata di russia and ukraine hospital macam miskin. takde peralatan canggih, maklumla, komunis kan. jadi, tanya itu penting, jangan berat mulut. kite pon berat mulut jugak kekadang! eh selalu. hahah!



dalam yang best2 tuh, ade jugak la yang tak best nye. satu student tu cakap, die kate kalo nak LAGI BANYAK pengalaman i mean hands on punye keje an, die syorkan pergi ke hospital yang kecil. kalo HSB tuh kan hospital yang besar kan. mereka kata kalau hospital kecil contoh seperti hospital teluk intan kan, student2 attachment akan di beri tugas total untuk buat keje ala2 doktor yang betol2 dah jadi doktor tuh. macam blood taking, toilet n suture, incision n drainage sume2 la. bukan kat hospital besa tak boleh buat, cume banyak doktor yang ready buat kan.

secara over all nye kite tengok mereka seronok sahaja di sana. mereka pon kata meriah saja di sana. jadi kak asma fikirlah betol2 ye. hospital lain kite tak tau nak bg pendapat sebab kite tak posting kat sana. tapi hospital pusrawi tak payah la. ampon2. ape lagi nak cite ye? blur dah kite sebab ngantok sangat. hehe. kalau ada apa-apa nak tanye, boleh la menggunakan talian terus menerus kepada kite ye~ :D

oklah, sekian saje dari kite..
murni melaporkan dari malaysia.
wasalam.




HAHAHA!

Friday, July 24, 2009

last day kat HSB


ok jap lagi nak pegi wad dah. last day. last day. last day. hu, hari ni betol2 last day practical kat hospital sungai buloh. panih memang tak posting kat sini dah. sedih la pulak. takpe2, last day ni hopefully dapat LEBIH banyak cases n boleh buat banyak kerja lagi! nak amek case, nak insert branula, nak buat t&s, nak sume!! semangat murni! :) smuga KURANG and TIADA unsur2 yang suke mengganggu gugat emosi aku and hope abang V will be there too. senang sikit buat kerja. hehehehe :D and of cos MR. saya-suka-awak :)

ya allah, bagilah hari ini hari yang baik dan bermanfaat bgku. amin

plis be there abang V :) bukan menggatal, tapi yg 'kakak' sume garang T_T

oh oh, malam ni ade nurkasih.
huuu~bestla cite nih.
tapi tak dapat tgk la pulak, sampai umah dah pukul10.
hu, takpe la, tgk kat tenet tv3 je la. hee~ :P

Thursday, July 23, 2009

saya suka awak <3



hehehehe. ^_^
saya suka awak.
saya suka awak sebab awak confident.
saya suka awak sebab awak sgt berilmu.
saya suka awak sebab awak pandai, bijak, pintar.
saya suka tengok awak buat bekerja.
saya suka awak sebab awak sangat2 berhati2.
saya suka awak sebab awak sangat 'fikir dulu sebelum buat'.
saya suka awak sebab awak sangat lembut, tak kasar.
saya suka tengok awak bercakap.
saya suka awak sebab awak cakap lembut dan senang difahami.
saya suka awak sebab suara awak pon sedap. ;P
saya suka awak sebab awak tak menggelabah.
saya suka awak sebab awak sangat memahami.
saya suka awak sebab awak sangat memberi.
saya suka awak sebab awak sweet.
saya suka awak sebab awak smart.
saya suka awak sebab awak baik.
saya suka awak sebab awak best.
saya suka awak sebab awak tak belagak macam orang2 yang saya jumpa sebelum nih.
yang paling saya suka ialah awak sangat tenang.
ya Allah, saya SUKA sangat lah kat awak. waaahhh!! :D
semoga satu hari nanti saya dapat seseorang macam awak. amin. :)




suka suka suka suka! :D
tak sabar nak jumpa awak esok.
insha Allah :)


hiperbola. titik.

-speckysu, edhai, lanzone-

Friday, July 17, 2009

tQ isya!!!!

yeyeh! yeyeh! tengoklah blog title dah ade corak2 and gambarku yang selebet!
ahahaha! thankx to isya yang baik hati lagi cun nak buatkan kod untuk kite!
tibe2 kite sangat2 semangat nak belaja plak buat. cam senang gile an tapi cam malas nak pk.
tapi sebab tgk cam bes an, so nak buat jugak!! hoyeh3!
tapi kite tak reti nak pendekkan panjang die tuh nak jadikan die fix cukup2 je kan.
erk, paham ke? nati la pas balik wad esok nak usha lagi code! ngeh3.
wahh! da pukul 1.13am! nak iron baju!!!!!
huish, nyamok banyak nih! grrrr!

Monday, July 13, 2009

hari pertama di ED



salam alayk
sepatutnye hari ni duk kat wad neuro. syif stat kol 7pg, lam pukul 7.30 cemtuh tibe2 puan panggil suh pegi ED sebab kat ED tak ramai org, rugi kalo students tak ramai. owh, ED is Emergency Department. maka aku dan kawan2 akur la dengan arahan itu even SANGAT TAKOT! bukan sebab takot pegi ED, tapi sebab kat ED ade sorang staff garang yang mendebarkan yang sangat suke kejar students patu nak tanye soalan! wakakaka! takot la sebab tak readi kan, puan tetibe suh pegi. tak bajet pon nih, notes trauma n triage n emergency sume tak bace lagi sebab duk khusyuk bace notes neuro. melangkah nak pegi ED dengan sejuk2 tangan, naik2 bulu roma nih. aihhh,takot2. sesampai je ade grand round. sume doctor2 and nurses and medical asisten ade la kene bgtau doctor2 yang round tuh ape case yang ade an. so kami pon join grand round itu. eh, takde la grand pon, every morning ade round tuh. ngeh3. bile join round takde la blurr sgt sebab dah tau ape case yang ade kan. time tuh ade yang accident, pneumonia, sepsis, asthma, etc...round, round, round patu abes.




duk kat ED nih memang kene observe je patient's condition. BP, napas sume an. tengah cek2 bp pulse sume2 an, tibe datang la staff yang mendebarkan tuh. cis, takotnye. ahaha. naseb mase tuh ngah buat keje an, so die takde la dtg kat aku nak tanye2. ahaha, sekali lagi naik bulu roma i~wakakaka.

ambil mase jugak nak seswai kan diri. biase a tempat baru an. staff nurse yang lain pon aja la pape yang patut. kitorg banyak tumpu case accident tuh, sbb menarek an. cuci2 luke die, hanta xray takut ade fracture, alhamdulillah takde, then cuci lagi luke. lutut die koyak2 sume an. mulut die pon koyak sampai tembus. ape2 yang koyak tuh mesti dijahit. memane koyakan yang boleh dijahit tuh staff pon jahit le. tapi nih first day, kitorang tak buat ah, tengok je. hu, sungguh menarek, tapi ngeri. huhuh. tapi budak tuh umur 20 tahun sgt la beri kerjesame dan sgt2 la tahan sakit. mase dokter korek2 lutut die tuh, wow! tatau cane nak cakap die menahan sakit tuh. aih, hebat.



pastu ade la case2 lain masuk. pukul 2 da buleh balik. tepat2 pukul2 ptg, bunyi loceng/siren yang menandekan ade case Resus kat red zone. resus atau perkataan penoh resuscitation tuh maksudnye nak kene selamatkan nyawa yang ala2 hujung tanduk cam heart attack or ape2 la kan yang EMERGENCY and life threatening. case ialah sorang baby umur 3bulan yang tersangat BLUE. sesampai mak die bawak die sgt blue. so team2 nurse dokter sume resus la baby, buat cpr sume2 an. kitorg pon tengok dengan penoh minat. cis, tempat sempit berebut2 plak ngan student medic. ahaha, takpe2 sorang sikit. jengket2 la i yang pendek nih tanampak. huh. start pukul2 sampai 2.20 ptg. baby dah tak blue, tapi still no pulse and breathing. dokter kate 'kite cube lagi 10 minit'. tapi doc da suh panggil mak baby untuk tengok usehe menyelamatkan anak die tuh. mak die longlai2 datang. die ckp baby die nanges2 tibe stop then turn blue. die pegang je tangan anak die tuh, pastu die tatahan, die pon pegi nak duduk, takot pengsan plak an. patuh tibe2 doc kate 'baby masuk syurga ye'. jadi kami pon paham la yang baby tuh cam takde harapan. tapi doc kate sambung lagi 10 minit.

cubaan menyelamatkan masih diteruskan. tibe2 staff yang mendebarkan itu cakap 'ok students, u all sambung CPR'. dengan perasaan takot dan saspen, aku pon jadi kedepan dengan berani la konon. then nurse tuh cakap 'CHANGE!' then die trus lepas tgn suh aku stat cpr. huehs, kelam kabut nak menekan. mase buat chest compress tuh tibe2 dengar ade org cakap 'dik ko macam mengurut je'. cis! apekah ini? rupenye aku buat sgt la sopan santun. aih, first time la encik. mase nih perot baby sangat la keras. gastric inflation i think. perot die da penoh angin disebabkan oleh too much udara diberi. patu doc suh tekan kuat sket time chest compression tuh.. so i blaja la betol2, peluang bukan datang selalu. sambil compress tuh aku bace doa banyak2, supaya baby nih selamat inshaallah. then aku penat tukar plak ngah membe, kasi sume experience buat cpr. lepas kitorng sume buat, student medic plak sambung CPR. tengok jam dah pukul 2.45 ptg! huh, lariiiiiiiiiiiiiiiii! cecepat naik bas.

lepas pengalaman satu hari yang menyeronokkan ni, kitorang sume sgt semangat la nak pegi ke ED esok. tapi, kawan yang syif petang buat hal sampai puan [cikgu] marah and merajuk sebab perangai derang tu. ha,3rd je buat perangai, besar kepale. dush! tempias nye kene la kat kami. cis, sempat sehari je kat ED, esok pegi wad neuro balik, sedih saje. takpelah, next week kat ED, hopefully banyak case yang menarek2 n best2! amin. :)

p/s: aku tatau pon baby tuh selamat or tak sebab aku tak pegi ED balik. smuga baby tuh dapat diselamatkan even docter cakap cam baby tuh dah takde peluang. sob3