Sunday, May 29, 2011

jururawat.


aku terbaca artikel Metro. nak letak kat sini.

MUNGKIN agak terlewat untuk saya mengucapkan selamat Hari Jururawat yang disambut pada 12 Mei lalu. Namun, ada perkara yang menarik untuk dikongsi mengenai dunia jururawat bersama masyarakat pada hari ini. Pernahkah anda terfikir untuk menjadi jururawat? Marilah kita luangkan masa sedikit untuk menjadi seorang jururawat. Amat mudah.

Pertama sekali, sekiranya anda sudah berumah tangga dan mempunyai seorang cahaya mata yang baru dilahirkan, cuba anda bertanya kepada si ibu atau si ayah, sama ada susah atau senang untuk menukar lampin anak pada setiap hari tidak kira siang dan malam.

Kedua, andai kita masih mempunyai kedua-dua ibu bapa, tanyalah pada diri anda andai mereka lumpuh dan tidak berdaya untuk melakukan kerja, di manakah anda pada waktu itu dan apakah yang akan anda lakukan? Bagaimana anda akan melaksanakan tanggungjawab anda sebagai seorang anak? Mudahkah kita menjaga seseorang yang lumpuh?

Andaikan pemergian mereka sudah ditakdirkan, namun anda dipersalahkan oleh ahli keluarga pesakit, bersediakah anda?

Senario di atas hanyalah 1/100 daripada tugas seorang jururawat.

Pernahkah anda terfikir betapa sukarnya bekerja sebagai jururawat?
Kerja empat orang, jaga 40 orang dengan pelbagai ragam pesakit. Doktor bagi arahan saja, yang buat kerja jururawat. Kalau anda tidak percaya pergilah melawat. Pesakit tahu buat aduan tapi tidak pandai berterima kasih. Mereka menyelamatkan banyak nyawa, namun orang tidak peduli.
Jururawat bermasalah hanyalah seorang dua, tapi jangan dihukum 80,000 orang jururawat yang lain. Jururawat dikritik, namun tidak pernah dengar jururawat mengkritik.
Tiada waktu rehat diperuntukkan dalam waktu bekerja, namun mereka tetap bekerja sepanjang masa. Takut dikritik masyarakat kerana jururawat tidak buat kerja, sedangkan mereka hanya berehat sekejap saja.


Bekerja lebih masa adalah perkara biasa, kalau tidak percaya tengoklah kad perakam masa. Bukan semua dapat tuntut elaun kerja lebih masa, banyak alasan, banyak masalah birokrasi. Jururawat hanya tahu bekerja, tetapi mereka masih tidak peka hak mereka sendiri. Orang kata kalau tidak tahan bekerja jururawat, berhenti saja.


Tapi orang lupa, jururawat manusia biasa, yang mempunyai hati dan jiwa, mempunyai anak-anak dan keluarga.Anak-anak di rumah juga perlu dirawat dan dijaga.
Kalau semua jururawat berhenti, bersediakah anda menjadi pengganti? Bolehkah hospital beroperasi? Tanyalah diri tanyalah dengan seikhlas hati. Masyarakat takut penyakit berjangkit, tetapi jururawat sentiasa terdedah dengan pelbagai penyakit. Menjaga pesakit banyak tekanan, tapi ramai orang buat tak perasan. Kerja mereka sungguh luar biasa, tapi orang pandang biasa saja.


Jagalah kebajikan mereka, janganlah sampai mereka berhijrah ke luar negara mencari kerja, kelak kita tidak cukup pekerja. Jangan pandang sebelah mata bakti mereka, kerja mereka sungguh mulia. Mereka tidak pandai berkata-kata, cuma tahu bekerja. Mereka simpan di dalam hati, entah sampai bila boleh didengari. Kerja mereka sungguh mulia. Tiada jururawat hospital tidak akan berfungsi. Apakah kebajikan mereka sekarang ini sudah mencukupi? Hargailah jasa mereka.

masa aku bace, tiba-tiba berair pula mata. terasa tersentuh kat hati. sebab itu semua apa yang aku buat, apa yang aku rasa. tapi ada lah yang aku tak setuju. ada je pesakit baik. terima kasih banyak kali. bunga-bunga rasa hati. kritik? hahaha. ada je jururawat kritik-kritik. tu lah mencabarnya, dah buat kerja baik-baik, bila mulut terlepas cakap, pahala pun melayang~~

susah jugak lah sebenarnya nak jaga hati supaya bersabar dan bersabar dan ikhlas. huhu. okelah, jururawat nak tidur nih. esok kene kerja pagi dan petang. 7am-9pm. kene minum Extra Josss nih. HAHAHAHAH!


Saturday, May 28, 2011

Surabaya #4 : lumpur

misi ke Lamongan nak berjumpa dengan kak munsipah mula pada 3rd day kat sana. lebih kurang 5jam perjalanan pergi. kalo balik campor lagi 5jam, maka 10 jam. masa on the way ke Lamongan, akan lalu satu tempat namanya Lapindo. area Kabupaten Sidoarjo tak salah aku. sebenarnya nak keluar ke surabaya memang kene lalu tempat ini pun. Lapindo atau Lumpur Lapindo ini dulu tempat perumahan la. kira ada orang, ada rumah, ada life. kenapa lumpur? sebab, tahun 2006 masa syarikat minyak nak carik minyak, tebuk bumi ni nak amek minyak, ada earthquake, tah macam mana minyak tak dapat, keluar lumpur-lumpur yang sangat banyak berasap2 sampai tenggelamkan semua rumah2. semua orang kene keluar rumah. tinggalkan rumah mereka dan tak tahu nak kemana. kasihan tau . sape yang ada geran rumah, dapatlah pampasan, yang bina rumah takde geran tak dapat apa. rumah dah tenggelam. kak ilul cerita , ada yang gila, trauma sebab hilang tempat tinggal. kalau amik lumpur tuh, nyalakan api leh buat masak sebab lumpur dah campor dgn minyak. hehe . tapi dalam kesusahan itu, mereka bijak juga mencipta kerja. jadi penunjuk jalan. siapa tak tahu jalan, nanti mereka bawak la. then bayar. kalau tak silap lumpur tuh sampai sekarang still keluar. so mereka kene buat benteng tinggi untuk tanak bagi lumpur melimpah keluar jalan. sekarang Lapindo tu jadi tempat singgah untuk pelancong nak tengok. aku sempat lah snap sekeping dua gamba tembok. hihi.



oh, yang ni aku ambil dari google.
kalau click link atas, ada gamba yang lagi best.



ehe, yang nih pun. abes tenggelam la. adoi.



ha, yang ini aku yang snap gune henpon tak berapa nak canggih pun.
gambar tembok dari luar yang nak tahan lumpur melimpah ke luar.
hihi. siap ada khemah kecil kat atas tuh untuk pelancong nak tengok lumpur.
tapi kami tak berhenti tengok pon. panas!



itu lelaki berdiri tuh antara orang-orang yang mencari rezeki dengan menunjuk jalan.
tapi kadang depa tuh bawak jalan jauh-jauh pusing2, maka kene la bayar mahal sikit. kui3.



alaaaaaaaaa! blogger takleh nak upload gamba cun cun. rosak semua nya. nanti la aku sambung cerita rumah kak mun. tak ade gambar takde feel. chewah. ok bai. nanti aku sambung kat entry yang ni jugak. :)


layan ke?






aku tiba-tiba suka lagu nih.
Shahir af8- Luar Biasa






oh, yang nih pun comel. sedap pulak tuh :)
Almawlid - Cahaya Seluruh Alam



tak sangka aku suka lagu shahir -_-''
huaaargghhh

Friday, May 27, 2011

tak ada umph!




hari ini adalah hari kedua tersedih tahun 2011.
rasa hati kene tebuk pakai craft punch million million million kali.
rasa sedih lagi sedih dari cerita nur kasih.
inilah yang dinamakan HIDUP.


Thursday, May 26, 2011

terasa sesuatu

ada seorang budak yang baik. aku tak tahu kenapa, budak baik itu seperti tidak mahu berkawan dengan aku. mungkin aku ada terbuat salah yang mungkin budak baik itu tak sangka orang seperti aku ini melakukan yang sedemikian. mungkin. tapi, budak baik itu masih senyum padaku walaupun dia enggan bercakap denganku. tiada apa yang nak dihairankan kerana aku bukanlah selalu bercakap dengan budak baik itu, tetapi terdetik sesuatu apabila budak baik itu berkelakuan sedemikian. mungkin aku telah melakukan sesuatu.

entahlah. sedih pula. T_T sobs. mungkin aku perlu katakan Tidak.

Luar biasa. Landah senja suria padamu. Lalu menusukku.
Luar biasa suara. Siksa membisu. Akhirnya membunuhmu.

Monday, May 23, 2011

BF baru


saya ada bestfriend baru.
sorang nama Vicks Inhaler. sorang lagi Symbicort.
dua-dua sangat baik. tolong aku untuk bernapas.
menggelegak kahak di dada. huu
get well soon murni :)

oh, bestfriend yang lame lagilah baik. sweet2 gitu :)



Sunday, May 22, 2011

surabaya #3 : Selecta and Jatim Park

03 Mei 2011 : TEMPEEEE!!!! woh! terkejot. itulah bunyi yang pertama sekali aku dengar pada jam 6pagi. bunyi orang melaung jual tempe. kelam kabut bangun, tapi confuse, jam baru pukul 6, tapi dah ada orang jual tempe? bila selak langsir, kat luar dah terang benderang macam jam 8 pagi. hoo, lari2 berebut nak solat subuh. rupanya solat subuh jam 4.30 pagi. walaupun waktu indonesia lambat sejam, tapi segalanya awal. solat, breakfast, then duduk borak-borak. kak ilul kata kereta sewa nak pegi jalan-jalan datang jam 8. kami yang terang-terangan memang masih penat la. request nak gerak jam 10, tapi kasihan pulak supir dah tunggu lama. maka, siap2 dan gerak pukul 9! ahahaha.



oh, before kuar pegi jalan, ada la sesi penyerahan ole-ole dari malaysia.
bibik teruja sangat :) peace!

********

kak ilul kata nak pegi Selecta. aku and family tak tahu pun apa itu Selecta. kitorang pun cam sesengal jugak sebab takde pulak men-gooooogle ape yang best kat surabaya kan. hihii. jalan lenggang kangkung aa. rupanya Selecta tuh ala2 sunway lagoon tapi atas gunung macam kat fraser hill. sujuk2 gitu. maka tak mandi la kami. lagi pun hujan. jalan2 je la. hehhe. lepas lebih kurang 2jam perjalanan, kami pun sampai. nah, tengok gambar kat Selecta.




mase ni dah mula hujan kami pun berteduh dulu.



ni budak teringin nak berenang tapi tak bowok baju. haha.



perghh. gelongsor pusing2.

ooohhh, pastu kat Selecta nih ada taman bunga cantik2. best best best. ada zirapah besar. ade rimau besar makan orang. hahaha. ada mainan banyakkk. buaian sume. elok pulak hari yang aku pegi tu tak ramai orang, maka kami yang besor-besor nih pun main lah sepuas-puasnya. sakan. semangat sangat la katekan. pastu ada jual2 buah buahan. best.







permandangan dari atas. dari Selecta.





oh, lupe nak kenalkan.
ini anak no.2 kak ilul dengan Pak Subur.
Dewi. tapi panggil Ewik. :)






ini epal. kat surabaya nih epal tu lokal fruit. best je.
epal atas nih harganya Rp10,000. bersamaan dengan RM3.5o. best kan?



buah pepino. sesuai untuk turunkan kolesterol.
rasa macam honeydew tawar, hahah




lepas pegi selecta, kak ilul ajak pegi Jatim Park iaitu ringakasan JAwa TIMur Park. tempat nih pun tempat rekreasi jugak lah. tapi sebab kepenatan tak cukup rehat. umi termuntah kat sana. heheh. maka kami tak masuk pun. bergambo kat luar je.






umi sebelum muntah. kih3.

okelah, tido dulu. sambung nanti. nak cite pasal lumpur lak. tata
hooo penat la batuk. uhuk2


Wednesday, May 18, 2011

ketenangan hati




bersyukurlah murni.
bersyukurlahh. T_T
BERSYUKURR
*malu dengan tuhan*
sob sob sobs

Tuesday, May 17, 2011

surabaya #2 : sampai pun


muka semangat nak naik pesawat


ummi. maya. murni. mawar. kak ida. perjalanan ke surabaya mengambil masal selama 2jam 35minit melalui perjalanan udara. lebih kurang jam 10+pm , kami selamat tiba di Juanda International Airport. angkat segala beg, terus mencari kereta yang boleh membawa kami ke rumah bibik WARTIN di Kecamatan Puworejo, Pasuruan. keluar je dari airport, tesedak-sedak kejap sebab ramai sungguh orang merokok . puhh puhh fuuhh depan muka aku. sesemput jugalah sekejap. padahal terpampang besauuu punya ' Dilarang merokok di kawasan Bandara '. hihih. biasalah tu kan. then kak ida pun menggunakan skillnya berbahasa Jawa untuk mendapatkan kenderaan terbaik yang boleh memuatkan 5orang penumpang yang 'big saiz' serta 4 buah beg yang memang 'big saiz'. bibik pesan jugak yang jangan ambil kereta sewa kat luar airport, takot nanti kene tipu. alhamdulillah, sebuah kereta Panther tersedia. aircond pun boleh tahan kuat.

keluar dari kawasan airport, aku mula menghayati permandangan malam kota Surabaya dengan hujan renyai-renyai tetapi tak dapat dihayati dengan mendalam kerana tekak berasa amat amat dahaga. Pak Supir (supir = driver) singgah dahulu di Indomaret sebab aku sudah bising2 mahukan air. oh, tipulah, aku kan seorang pemalu , takkan aku bising2 pada pak supir. aku cuma mampu buat muka monyok sedih kunun mahukan air pada ummi dan kakmaya . haha. selesai berbelanja, aku sambung melihat permandangan bandar. rezekilah dapat duduk tepi tingkap, aku mula la membaca perkataan2 yang lain dari yang lain. contoh, word 'Doeloe' sebutannya 'Dulu'. patut lah ada kedai di The Curve spellingnya 'Waroeng' ayam penyet. aku pula sebut Wa-ro-eng. ahahaha. mana la aku tahu kan. hehe. dalam setengah jam sahaja aku berjaga, kemudian aku tidurrrrr.

perjalanan mengambil masa lebih kurang 2jam ke Pasuruan iaitu rumah bibik. tetapi pak supir dah macam lupa2 and maybe tak familiar dengan jalan, pusing sana sini. NAILUL MUNA atau kak ilul anak bibik yang terakhir sudah bising-bising tepon cakap dengan pak supir. iyelah, bibik dah menangis-nangis risau takot kami dibawa kemana-mana kan. orang negara sendiri pun ditipu, apa tah lagi kami nih yang tak tahu sangat. alhamdulillah, jam 1pagi kami tiba disambut oleh kak ilul, bibik dan ZAINURY, atau aku panggil mas nury, anak bibik yang pertama. ada jugak pakcik-pakcik tua menolong angkat beg kami. kesian dan sedih pulak aku tengok diorang angkat beg beso yang berat tu, padahal ada roda, boleh tarik je. tapi aku tak dan nak kabo depa dah angkat. tapi takpelah, terima kasih Om!!

lepas peluk-cium dengan bibik, bibik hidang kami dengan kuih muih dan kerepek sangat banyak! macam hari raya! hahaha. ya ampunn. umi dah pesan kat bibik jangan nak masak2 sebab kami dah makan. maka kami legaaa ada kuih2 je. pastu kak ilul pun hidang kopi dan Jamu! hahah. tengah malam kene minum jamu bagai. kebiasaan mereka ini memang menjamu tetamu dengan air jamu. aku pun minum je la. yang paling sedap tuh kopi bibik. sebab kopi ni bibik buat sendiri. masa mawa kecik2 pun bibik dah bagi minum kopi. hahaha.

walaupun dah tengah malam kan, sebab semua orang excited berborak-borak. bibik tanya semua keje apa, macam kene interview. cakap pulak kene translate sikit la so that bibik paham. mawar belaja arsitek. kak maya kerja dinas penelitian. sampai turn aku, aku sebut la jururawat. perawat. terus bibik kata aku Doktor! ahahah. kelakar betul. lepas tuh semua yang datang ziarah bibik cakap aku doktor. Alhamdulillah takde apa-apa kes kecemasan, nanti tak pasal2 aku kene tunjuk skil2 kedokteran pulak . HAHAHAHAHAHA! pastu, kami yang tadinya lega sebab bibik hidang kuih muih je jadi tak lega bila kat dapor bibik hidang pulak Rawon. rawon tuh ada nasik, sup daging, tauhu, tempe apetah lagi. haha. makanlah sorang sikit then tidooo. dalam pukul 2 kami semua dibuai mimpi.

to be continue. hihi


Monday, May 16, 2011

sape nak teman?

rase nak pegi luar negara lah. macam tempat alwan ke. dengar cerita hannan pegi korea pun macam best. ho. jom. nak pegi luar negara aaaaaaa! hu

Sunday, May 15, 2011

'aliah and maisarah

semalam, aku pergi ziarah 'aliah dengan baby maisarah yang baru lahir. oh sangat best. aku memang agak penat, tapi aku nak sangat tengok baby 'aliah. maka mengumpul kekuatan bangun pagi, [thanks to hannan sebab kejut kite ;p ], cuci uniform jap, then terus naik ktm gerak ke Klang. kemudian wardati mai ambil aku dan hannan kat ktm klang selepas dia ambil ashila .

then, kami pun singgah jusco sebab takkan nak pegi ziarah 'aliah and maisarah tak bawak apa-apa kan. selepas meronda, maka kami pun membeli ini untuk maisarah :)



wardati membuat penelitian. Eager to know.
haha. nak main aa tuh sebenarnye


kemudian bf wardati pun menbawa kami ke sungai buloh, rumah 'aliah. tersangatlah gembira bila dah sampai. masuk rumah, terus salam peluk-peluk 'aliah dan rampas maisarah! ahahahah. maka kami pun berbual-bual tentang pengalaman 'aliah mengandung dan bersalin. hihi. best best :)



ini di 'aliah munira! seronok sangat bila jumpa.
tak sangka dah ada anak.
padahal dulu sememeh-sememeh tidur dalam kelas. hahaha.



ini maisarah and me! ho.
oke-oke. ni maisarah tengah menguap. hahah.




haa, ini maisarah tengah tido. wee~! comel laaaa! haiyo.



ini maisarah tidur atas lengan empuk KAK murni. hahahah ;p



hehe. wardati dodoi maisarah.
thanks to you sebab ajak kite :)
oh, bawah nih video maisarah. pandai betol.
pandang je kamera. mate terserlah bulat. hohoho


video


p/s: kite memang nak ajak yah and aten. tapi sebab tumpang wardat, maka takot tak muat kereta. sori korang. nanti kite pegi lagi tau. huu

Thursday, May 12, 2011

jeles sikit ke banyak?

bulan mac lepas, hospital aku ada buat workshop ECG [electrocardiogram]. masa itu, aku nak sangat pergi. tapi aku bercuti, maka nama aku pun tak disenaraikan untuk pergi. sebab aku sangat lah teruja nak pergi kan, aku beritahu sister wad aku, yang aku cuti, tapi aku nak datang juga boleh? sister kata dia cuba, tapi apa yang dirancang tak jadi, maka aku pergi berjalan-jalan ke melaka dan johor.

atas permintaan ramai, workshop ECG itu diadakan sekali lagi. pada 11 Mei. dah nama aku tersenarai! aku rase seronok sangat. teruja nak pergi . alhamdulillah masa itu pun aku dah balik dari Surabaya. tapi tak ada rezeki, masa aku kat surabaya, aku demam teruk. batuk terus. sampai malaysia, aku pergi klinik, doktor bagi MC pada 11Mei . kalau ikutkan hati, aku tanak MC, aku nak pergi juga workshop itu. tapi ummi kata berehat dahulu bagi sihat. memang aku tak berapa larat pun. jalan dalam rumah pun semput. maka, aku redha . cewah . maka kawan aku yang lain yang ganti tempatku ke workshop.

tapiiiiiiiii, aku betul-betul jeles. sebab selepas mereka hadir workshop itu, mereka sangat berilmu beriman beramal. haha . semangat tengok graf ECG, siap terangkan apa yang ditulis dalam graf itu. jeles nye. mereka siap boleh tengok result stress test! 'nampak tak C caplet ni?'. perghh. memang serius aku jeles. bila aku minta tolong ajarkan, mereka ajar, lepas itu kata mereka tak tahu nak ajar. aku tak paham . maka aku jeles dan sedih. huah. sekian.


Surabaya #1 : mission




tanggal 2th may 2011 - 9th may 2011, aku sekeluarga [ummi, kak maya, mawa dan kak ida] berangkat ke Surabaya. semua perempuan hihi . bukan trip berjalan-jalan pun. mission kami ialah:

  • menziarah bibik Wartin di Pasuruan yang jaga kami dulu . to be specific, bibik wartin jaga Mawar dari ummi mengandungkan mawar till mawar umur 2 tahun.
  • menziarah kak Munsifah di Lamongan . kak mun ni pembantu rumah ummi juga. kak mun yang jaga aku dari aku baby sampai besar sikit la. hehe
  • menziarah kinah di Gempol . nur sakinah. sape kinah? kinah anak kawan ummi. entry lame ini dan ini.

maka ummi sebut ini sebagai perjalanan ibadah. menyambung silaturrahim, yang jauh didekatkan. :)

haih, aku semangat nak taip bercerita ni haa, tapi nak kena kemas barang nak balik sentul. kerja. kerja. nanti kelapangan aku sambung. bye.



Wednesday, May 11, 2011

dah lame

woh. dah lama tak rase perasaan nih.
berat2 kat hati. fuuhhh fuhhh. haih.
anda, ajarlah tukarkan code html nih. mane reti.

Tuesday, May 10, 2011

safe

alhamdulillah, sampai di Malaysia dengan selamat.
touch down jam 2140hrs. angkat-angkat beg.
gerak balik sampai rumah jam 2400hrs.
terbatuk-batuk, semput-semput, pening kepala.
heheh, lega dah sampai umah.
sampai umah, dengar cerita saspen abam. haha.
oh, daku sangat membuncit di pam pam pam.
huduh gile. tak tahu muat ke tidak uniform. huu. risau!

Monday, May 02, 2011

bye!

travelling mode is ON~!
bye bye Malaysia. cewah.

*orang malaysia rindu sikit2 okey :)
take care! jangan tak makan pulak.
wishing u all the best!

ok bye. salam.
i'll be back in 7days. ^_^