Wednesday, December 31, 2008

ingat opah.

hurm. arini dah 8hari opah takde. tapi still tringat2 lagi. heh. rase cam ade je lagi. bile masak ngn ummi kat dapo, cam ternampak2 je opah intai2 kitorg masak ape. sbb katil opah dekat ngan dapur. huhu. opah comel sgt. perangai da macam baby. manje sangat! heh. hari2 kitorg asek ulang je ayat2 opah. cthnye cam 'nak makan dulu' or 'sambal belacan di atas para' or 'makan nasik tak belauk~'. huhu. opah salu suh zikir lailahaillallah. sbb pah cakap 'lailahaillallah: ringan di mulut, berat di timbangan'. heee, rindu opah. mesti ummi lagiiii rindu kat opah kan? hurm..

ni gamba opah n anak2 time raye baru2 nih. muke pah cam garang sket sbb die majuk sebab nak nasik tak dapat. bukan kitorg tak bagi, tapi sebab die da makan banyak. huhu,nati muntah plak. opah anak ade 8orang. 6laki, 2pompuan. ummi num6, wanchu num7, ayahchik num8. mase ni anak2 opah yakni pakcik2 yang laen on the way ke umah opah.



diri: ayahchik. duduk: ummi-opah-wanchu

jangan nanges.. ^_^
tak cun sgt la gamba nih. nati cari gamba lain yang opah rilex sket. heheh.
sayang pah ja'ah! :)
[tata opah: 24 december 08, 1020am]

Tuesday, December 23, 2008

dah siap! :P

heee~dah siap! lalalal! syok2. sonok sampai tgkp gambo. haha. banyak dah keringat habes nak buat mende nih. hoho~ :P


salam!
weeeeee~!! dah setel sume!
alhamdulillah!
ganti cuti setel, print study case pon setel.
study case pon dah present!! yeyey!
[sonok sgt nih! hahha]
sbb kan..dah boleh cuti ngan aman damai.
hahha~sian, da lame tak cuti. kui3 :P
maka dengan ini sah la saye bercuti bermula hari ini till 4th jan. hee~! ^_^



moo! moo! tibe truje plak sebab lembu tuh cam comel! hehehe. sukenye dah siap! :)

ah, tibe lapo. hu, nasik..nasik!

mate n retina.

salam
tadi pegi wad sbb ganti cuti.
patu ade patient female yang saket mate.
mude lagi. 20-an la.
kene la buh banyak ubat mate kat die.
die baru lepas opreration mate.
huh, mate die takle bukak,sakit.
both plak tuh.
dah buh ubat mate sebelah kanan.
sbb sakit denyut2, die suh rehat dulu b4 buh ubt sblh kiri.
jadi, sbgai nurse mesti la kene tanye nape ngan mate die senanye kan~

die kate,
due2 mate retina tercabut. dah jatuh. sbelah kanan ni retina je tercabut. so dokter wat laser je. yang sebelah kiri 2urat terputus. tuh yang sbelah kiri nih takle bukak. patu rase saket sgt2. gerak sket pon saket sgt sampai pening.

saye cakap,
macam mane buleh jadi camtuh?

die kate,
dokter kate sebab pakai spek.

saye cakap,
pakai spek? dah lame ke pakai spek?

die berkate lagi,
takde la lame. mase skolah menengah.

saye cakap [dlm hati],
aku lagi lame pakai spek. dari skolah rendah lagi. hurm..
saya cakap lagi,
power spek brape?

die pon berkate,
dalam 400 lebih cam tuh je.

saye cakap [monolog dlmn],
aik, tuh dah macam power spekku~
adekah daku berpotensi macam tuh jugak?


die sambung berkate lagi,
myb sebab keje. keje asek dok menatap komputer. lebih 12jam. sebab tu rasenye. dokter kate mate tajam coz fokus sgt2 sampai buleh tercabut retina.

saye cakap sambil mengganguk tande paham,
oooowh, camtuh! ok, jom buh ubat mate lg sbelah. :P

ngeri gak benanye. sbb pakai spek pon leh jadi cam tuh. huuu~

erm..subjek ENT [ear, nose, throat] ni saye tak belaja lagi, jadi saye kurang ilmu dan pengalaman pasal mende2 nih. nati da belaja, i'll cite lebih sket.

tapi pape pon, jgn la lame sgt duk menonton laptop sebab nati mate jadi tajam sampai retina boleh terjatuh dan urat boleh putus! huuu~

p/s: jadi doktor mate pon cam bes jugak!! ngee~

Thursday, December 18, 2008

-


saye belom recover.
i lost my superpower n i hate it. T_T

broken hearted...

Wednesday, December 17, 2008

got tagged.

salam.
aisyah tag. heh. daku jarang buat mende2 tag nih. ngeh3~
saye tag mereka: kalo mereka rajen la! hahah~ :P
1. kakmaya
2. romie

3. yah
4. lala
5. feyna
6. kakneeb
7. madhu
8. hanisah
9. mawar
10. ajis

Who is no.2 having relationship with?
amoi mane tah. die tak bgtau, rahsie~!

Is no.3 a female or a male?
female obviously~

If no.7 and no.10 be together, would it be a good thing?
hahah~tah. kene test dulu. :P

How about no.5 and 8?
no,no! lesbian hape?

Where is number 1 studying?
dulu la, kat uM. tak study lagi. dah keje @ mardi. mayb panih kat erzurum??

When was the last time you have chat with no.9?
12dec ritu. kol 11.32pm. :P suh die bawak kasot n barang2 laen.. sian die~

Is number 4 a single?
NOPE! in relationship with Mr.Nik.

Talk something about no. 2?
cam sengal sgt. ckp merapu. suke britney n mariah curry sampai terjumpe gelimat~ hahah! tapi, ape yang die nak, die mesti usehe nak dapatkan jugak! that's one good thing i know about him

pape je la.
osce esok. bedebar2.

Tuesday, December 16, 2008

pekse osce lagi.


salam. selamat petang dan salam sejahtera. sari berita penting. :P

hoh. hari ni tolong n tengok adek2 sem3 OCSE. tadi jage stesen STO [stitch to off] meanin kene bukak jahitan luke. hu, adek2 sgt neves sampai pegang gunting gigil gile, nak gunting benang pon susah. hu. [dulu saye pon begitu!] ocse tuh exam praktikal kami. ape2 prosedur yang kami belaja mase sem tuh n sem-sem yang lepas buleh kuar. hu. cikgu2 saye buat stesen2 macam kat hospital la. sume tertutup. rahsie la. nati masuk bilik tuh ikut stesen yang ade. kalo ade 8stesen, 8org masuk dulu. sume kene rotate la stesen. buat sume..paham ke? hahha~ tak paham takpe. hik3. dulu rasenye saye ade tulih entry pasal osce kot. emo sbb susah. hahah. tapikan, xm ni mmg sgt mengelabah+neves+cuak+gigil+takot sume2 la. nape tah. walopon konon2 b4 masuk bilek uh lepak2, muke tenang..sekali masuk, tantana!! gigil2 tangan. teketaq2 segale tangan, kaki sampai mulut pon join same. suare kuar gigil2! haha, da la bilek tuh sejuk! hahah~padehal mende2 tuh sume aku buat kat hospital ngan jayanye~ [konon la!] tapi sbb name pon xm kan, neves lebih sket. camne la nak buat xm osce nih cam lepak nak buat prosedur kat spital ek? sape ade doa penenang atau ubat penenang? tolong saye. tolong saye. tolong saye! saye osce kames nih. hoho~

stesen yang MAYBE untuk osce ku, cik kate ade 8stesen :
1) cara penyusuan bayi [lactation]?
2) breast palpation?
3) jagaan kaki pesakit diabetes?
4) history taking?
5) injection BCG to baby?
6) cateterization?
7) chest tiub?
8) kenal2 alatan [delivery set kot]?
9) GCS [glasgow coma scale]?
10) STO or dressing?
11) examination of newborn?
12) top and tail? mandi baby? cuci tali pusat?
arghh! yang mane? yang mane?

hope senang2, yang susah pon senang la~ haih!


pssst, saye mesti boleh punye kan??? ^_^

doa! nak buat yang ter-best!!

Friday, December 12, 2008

erk?!?!?

gambar hiasan. -KAMI-


sekadar gambar hiasan jugak. hoho,gigih kawan saye prektis buat anduh. hek3..


salam alayk~

ya allah.

pagi tadi cik lizz [my tutor yang incharge jage my group] jmpe kitorg satu group. die suke bg khutbah. kalo mood die baik, khutbah die penoh lawak jenake.. tapi kalo mood die kureng sket, abes terluka la hati maseng2. hoooo~saba je la~! so tdi die masuk kelas bgtau macaaaam2, ni la yang penting :


1) pasal case study kami. ramai yang tak present lagi. die bebel la sket pasal time management. [dah tuh daku pulak yang buat asesmen paling last ritu. hu] bukan kami ngade tak present, tapi sgt penat balik ospital, bile balik dah collapse, bile malam kene wat 2journal n weekly study case, patu tido cepat sbb nak bangun awal nak pegi ospit plak esoknye.. itu la yang kami cakap kat cik lizz. tapi ape yang die rep? 'itu awak punye pasal~!' aiyaaaak!!! yela2..kami punye pasal la~ hhuhu.. naseb daku la dapat tutor strict n garang. hehe. peace cik! :P

2) preparation untuk exam LJM [lembage jururawat malaysia] next year. pass xm nih baru bole jadi staff nurse. hu. die kate nak fotostat ic, surak beranak, bla3..and SIJIL SPM! erk,sijil belom amek lagi kat skola! alahai...bile nak pegi hira' nih. hish, penin2. sume kene setel mase cuti 2weeks nati. hu.. [sijil oh sijil..]

3) pasal DUET+MONEY+PITIH :
-duet buku psychiatric book. puan sulaida tulis sendiri buku nih. kami first group yang kene beli buku. yeay~ tambah lagi buku! sonok2! :)
-duet untuk makan-minum-hidup kat tanjung rambutan! heh,taun depan posting kat tanjung rambutan~ cannot wait! n yang sangat besnye, cik lizz kate kami group first yang dapat posting kat sane 2weeks! senior2 dulu seminggu je! dorang cakap sgt bes posting sane. alhamdulillah, rezeki. :) takpe2, tayah risau. duet makan-minum-hidup nih insyaAllah ade. weee~!
- CPR course next year. hoo~rm400++. mane nak korek ek? hahha.. buya..if u read this, kumpul duet dari sekarang eh. nati tolong bayakan muni nye fees! nganganganga! ^_^ [im sure buya takkan bace pon! nati muni call :)]

4) patu cite pasal cuti kitorang. cutiku yang paling dekat skali 23rd dec till 4th jan nih. hu, kejap je. tapi daku bersyukur la..at least cuti an. ^_^ ha! benanye nak cite nih..cik briefing cuti kami tok next year. fyi, nextyear masuk 3rd year. ade 3 sem lagi. sem 7 n 9 long sem : 5month, n sem 8 short sem : 2month. kalo long sem tuh salu ade cuti midterm 1week n final 2wiks. patu tibe tadi cik kate kami takde cuti midterm n yang final tuh die jadi kan 1wik. Erk! sumorang cam gelabah la~ nape cik?? patu cik cakap, die nak bawak cuti tuh sume untuk cuti final sem9 nati. nati buleh cuti sebulan. huu..indahnya bile denga sebulan. tapi nak menghadap setaun yang kurang cuti tuh..haih...daku yang duk dekat takpe la.. le la nek tren balik umah jap. sian yang kedah, klate, ganu tuh. patu cik cakap.'ala, jangan la risau. taun depan kan banyak Public Holiday~' -eleh cik, nak pujuk la tuh! hoho~

hurm..bile pk2 balik. next year cuti ade la dalam 4minggu je dalam setaun. hoh! takpe2, bak kate cik, public holiday kan banyak..maka, manfaatkanlah cuti yang bakal tibe nih sebaik2 nye! kakmaya, jom tido hotel!!! yeah~! ngee~ :P

bunyi cam mengeluh an..tapi bukan la nak mengeluh pon benanye. tapi cam....PENAT kot. heh, takpe la, nak berjaya kene la penat2 dulu kan. heheh. ok, baca buku! bye!

eh, jap2. nak selitkan..
13dec- rehersel farewell utk senior yang bakal grad.
15dec- exam O+G.
16dec- asist OSCE utk junior sem3.
17dec- talk pasal medicolegal.
18dec- saya plak OSCE.
19dec- ke wisma sejarah. redikan backdrop n pektis2!
19dec [malam]- farewell! ho..iboq la daku malam tuh~ :)
20dec- jage booth pusrawi kat putrajaya. islam hadhari. layaann~~
22dec- ganti cuti kat ospit pusrawi. [ho, kwn2 lain da cuti]
23dec- present study case.
patu balik umah bercuti! hee~! :B

hope perangcangan ini semua bejalan lancar. ameen. :)
ok2, ni betul2 punye bace buku! ngeh3.

wasalam. muni signing off.

Wednesday, December 10, 2008

kecik-kecik dulu?

salam.

hari ini xm medical surgical IV. subject ni blaja pasal endocrine, skin n neuro. blaja neuro bes sangat. mase duk kat ward neuro pon bes. nati la cite bile2 ade mase, heeee~ :)

mase tengah study semalam, bace la pasal hyperthyroidism. salah satu simptom org yang ade hyperthyroidism ni ialah exophthamos n proptosis.. tibe2 terus tringat time kecik2 dulu...

'kecik2 dulu, umahku ngan sepupu dekat. jalan kaki da buleh sampai. satu hari nih tringin la nak pegi men kat playground sbb ari2 asek men kat umah die je an. ho. patu kami berempat iaitu terdiri drpd : muni, mawar, eliza n elani. [eliza + elani= sepupu muni n mawar]. kami pon dengan gembiranye pegi nek beskal. nak pg playground kene lalu satu lorong celah umah org. kami pon lalu la. time kami nak jalan, tibe2 ade satu kete kale merah nak lalu. kami pon benti la bg kete tuh lalu. ngah kete tuh jalan depan kami, kami tgk la org dalam kete tuh. ade sorang pompuan. die tgk kami. tibe2 kami sume cm tekejot gile. mate pompuan tuh kan...TERJOJOL gile!! macam nak terkeluar dah. ala2 macam mate pompuan dalam guiness record tuh. die senyum kat kami dengan mate die yang terjojol tuh. ttaaaaakooooot sangat!! [yela, kecik lagi an, takot la~] mase tuh siap rase nak patah balik umah. tapi my cuz kate, 'antu tuh tak ikot kite pon. jom je la pegi..' then kami pon teroskan pejalanan. dah maen2 kat playground tuh, dah telupe la pasal mate tuh. tapi time balik sume ngeri nak lalu situ dah. tapi..takde pape pon yang berlaku time kami balik umah tuh. hoho~sampai umah bgtau ummi sume2 yang kami nampak antu. hahah~ummi kate takkan antu kot..hehe..'

ye ke hantu? dulu aku ingat pompuan tuh antu ke hape2 la kan.. tapi pas blaja endocrine nih, pompuan itu bukan la antu kan, myb die ade sakit hyperthyrodism~ sbb cam daku ckp tadi, hyperthyroidism ni menjadikan seseorg tuh exophthalmos. exophthalmos tuh bile tissue2 kat blakang mate jadi bnyk. so, mate terkedepan, jadila ceni, takpon ceni, takpon ceni.. sian tau mereka..mate takleh tutup.nati mate kering.. n mate camtuh membuatkan mereka nampak cam tersangat lah garang ~ :( heh, sepupuku yang eliza tuh pon insya allah doctor to be..mesti die pon tau ape yang kitorg tgk tuh bukan la hantu..ngeh3..n mawar..lani..if u read this. pompuan tuh bukan la antu eh..huuu...sbb die senyum kat kite sume kan? kan? hahaha!

sape2 yang rajen n ingin menambah ilmu pengetahuan, tekan nie takpon sini untuk futher info. hee~ok la..da ngantok. mari la tidurrr...

p/s 1: sile bace p/s 2.
p/s 2: sile bace p/s 3.
p/s 3: heh, doakan saye xm obstetrics n gynecology n paeds plak 15th dec nih. thx! ^-^

Monday, December 01, 2008

pening?

salam.

pening...pening...

definisi pening: 'perasaan yang tidak menenangkan kerana kepala anda pusing2 macam ade bola bergolek2 di dalam kepala'
dipetik dari buah pikiran misi muni.


5 BAU-BAUAN yang membuatkan saya pening kepala berpanjangan...

1- bau sampah sarap yang busuk teramat. esp lori sampah mpsj yang salu tercicir air sampah di selekoh tepi rumah saye itu. kat Menara Orkid dimana hostel ku di tempatkan ini pule, tempat pengumpulan sampah otw pegi Big5 (market terhangat di pasaran~) dulu, mase nak belaja nursing, kakmaya salu pesan suh biasekan diri dengan bau2 busuk seperti bau sampah ini. sbb nati ade macam2 bau kat kat hospital tuh..tapi stil tak bleh tahan la..ampun2! [tapi muni tahan bau pelik2 kat ospit. :)] huh! pening..pening!

2- bau mengkudu yang ummi peram bawah dapur tuh. kalo tertutup takpe, tapi skali dah bukak penutup, tantanaaaa!! x_x bole mati wooo! hahah..takde la boleh mati, tapi busuk la. ummi peram, patu ummi makan camtuh je. belah sket mengkudu, patuh cicah ngan garam. huu, superwoman betol ummi nih! hua3. takpon ummi blend kasi halus, patuh tapis, then bg buya plak minum. dulu ummi suh saye minum gak, tapi ummi buh gule, takpon buh perisa oren sbb nak suh saye minum. minum takpe, jgn bau~! minum sambil tutup hidung la... [mengkudu perisa oren mahupun perisa mangge, bau dan rase mengkudu masih mendominasi jus itu.] tapi ummi da lame tak buat, sbb kat bangi takde pokok mengkudu..jgn abam pegi tanam kat kebun die sudah... papepon, bau mengkudu yang dah lembik + peram tuh mmg la sgt busuk smpai hidong yang kronik gile tersumbat pon boleh bau! pening..pening!

p/s: ummi, jgn mara muni yeh. muni minum laa mengkudu tuh.. :) mengkudu banyak khasiatnye!!

3- bau kaki, stokin, kasut busuk! walahwei...perluke? tak payah la nak peram kaki tuh lame2 dalam kasut macam nak peram mengkudu pulak. stokin tuka la hari2. cuci la kasut tuh, kalo kasut tuh cun sgt, pegi la jemur bawah matahari nun. ni tak, sekali die bukak kasot, buleh mati wooo! saye akan pening berpanjangan.. satu hari pon tak ilang. siap kene ikat kepale. pening..pening!

4- bau ketiak busuk. alamak! ni bau badan sendiri, takan tak prasan kot? nak suh org lain bau pulak~ apeda.. kasi taruk itu deodoren la.. takan la itu pon nak kene bgtau... alahai..pening..pening!

5- bau perokok dan rokoknye. tak kesah la die baru lepas mrokok ke, da lame merokok ke..stil jugak busuk. penah sekali tuh pegi seminar, duk sebelah laki perokok nih. tuhan saje la yang tau betape rokoknye bau badan die. patu die siap kua jap pegi isap rokok. dtg duk sebelah, aiseh... X_X saye pon tatau nape, tapi perokok nih memang busuk kan? hahah! sekali peluh pon buleh bau rokok daa! katakan TAK NAK pade rokok! aih..pening..pening!

------> 6- tambahan untuk pengetahuan keluarga tersayang. bau yang memeningkan kepala: bau BAK BUT! x_x sile bersopan santun. hoho~ :)

p/s: entry ini saye TAK tujukan pade sesiape pon. kalo entry ini cam tah pape, n teremo ke.. saye mintak maaf. maybe sbb saye sangat pening, jadi, entry saye ini pon jadi begini. ampun maaf bg sesiape yang terase ye.. sori2.. ^_^ Peace!

Sunday, November 23, 2008

marzipan, pan, pan!

salam.
amaran: blog ini tah nape penuh gamba baby.
hoh! google2 gamba bebi. tibe2 terjumpe gamba nih.
ya aLLah..cuteeeenyeeeerrrr!!!
tolong, tolong! nape la cute sangat! argh!

okey, tarik nafaass..rileks2.
hehe, okeh, benanye these babbies are made of cake frosting.
pecaye tak? comel kan? real betol!
article google tuh tulis 'Marzipan babies'.
marzipan is ALMOND PASTE.
'a sweet paste made of ground almonds and sugar,
often with egg white or yolks,
use as a layer in cakes or molded into ornamental shapes.'
huhuhu,cute sangat2! who could take a bite?
nak makan pon sayang. buat frame je la..hehe
terrel btol la org yang buat nih, detail sampat nampak genital~ :P
mesti very-the-talented! hu.





this one my faV! huaahh~ *yawn*



geram, geram, geram!


alalaalalala...~
comel, tapi stil takle lawan ciptaan ALLAH. :)
kan? kan?
heh, this week kat ward neUro plak!
GCS-mari suluh mate orang!
ok, bye!

Saturday, November 22, 2008

cerita lagi


ini water babies. baby berenang2...kecik2 da pandai..hihi..

salam alayk.
yeh,mood untuk bercerita sudah tibe! huhu

erm,3 weeks in sungai buloh. penat dan bes.
lagi plak uncle bus g amek dak2 kat pusrawi luh.
daku abes syif kol2 tapi sampai umah kol4, letihnye...
tunggu la budak2, nati korang rase plak! haha!
time ni jgn nak gedix2 lak. keh, abaikan. :P

okeh, nak mule katne eh? hiii..
minggu ni byk case yang tak penah tgk n tak penah dengar pon ade. ade satu case mommy bersalin baby die breech=songsang. kuar kaki dulu, sepatutnye kaki dulu kan. alhamdulillah dengan ketangkasan dan ke'expert'an doktor, baby tu keluar dengan jayanye. alhamdulillah, ok sume. :) satu lagi case, baby prem lahir, baby pra-matang. umur die baru 24wiks/6bln. die lahir sebab mommy die dah leaking and ade strong contraction mcm btol2 nak bersalin [true labour]. so kenelah besalin gak. babu tuh lahir dengan sac die skali. meanin die kuar ngan sac die skali ah..haha..paham ke? die kuar dalam keadaan ceni -> amniotic sac . pas die kuar, doctor pecahkan sac tuh, then die pon nanges la. bunyi kecik n slow. keciknye la die, timbang2 berat die 700g++. sgt kecik. patu anta Neonatal ICU sbb kecik lagi an. hope sume yang bagus2 belake. amin!

erm, tuh cite kat labour room. lepas posting labour room, pegi ward ante-natal. kat sini banyak kes placenta previa. kitorg panggel PP je. [placenta previa ye, bukan pak pandir~ :P] placenta previa nih maksudnye placenta@uri tetanam kat lower segment of uterus. sepatutnye tanam kat atas/fundus uterus. tapi die ni tetanam kat bawah. ni cth gamba normal+PP. banyak jenis PP. bahaye sebab boleh bleeding. kalo preggy mane leh kua darah an. lagi kalo placenta previa major/complete. woo,btol3 tanam kat internal os. kat laluan baby kuar. simptom PP ni salu nye bleeding yang tak sakit. tibe2 je. mommy yang ade PP n bleeding, definitely kene duk hospital. start dr die bleeding, sampai la besalin. and sume insyaAllah akan bersalin secare Ceaserean. takleh normal. so, kat ward tuh banyak la patient yang dah bebulan duduk ward. ade yang bleeding time 7bln, duk la ward 2bln. kene duk sampai due baby lahir lah. kene rehat bnyk2, jalan sket2 je. jalan pon dalam ward je. hik3. n disebabkan dah duk lame dalam ward, mereka yakni ibu2 nih da cam femly dah. dah kenal2~ bangun pg, borak2, tido, borak lagi. huhu..yang comel gile satu time tuh, daku tgk sorg mommy ni tlg mommy sorg lagi pakai sock. haha, sbb perot masing2 dah beso, tak sampai nak pakai sock. haha! cute sungguh! :)

lagi satu. ACCRETA. ni diagnosis yang first time daku denga time amek report. [to kmaya: accreta eh, bukan archuleta! haha :P] accreta ialah: placenta sepatutnye tetanam kat dinding rahim (spesifiknye kat stratum basalis/ decidua). tapi accreta nih bile tanam [implant] deeper. ade accreta, increta, precreta. increta deeper than accreta, smpy muscle da. precreta tuh plak deeeeeper sampai leh sampai ke bladder or rectum. huh, hebat tol placenta nih. mende ni sangat + lagi bahye than PP. sebb leh jadi massive bleeding. treatment: hysterectomy= buang rahim. more info, bule bace sini dan sini.

demi baby tercinte, mommy tuh sanggup buat pape~ :P hehe..asek cite pasal placenta, tuka cite plak. kat ward tu jugak, ade mommy yang pregnant twin n triplet! besa gile perott! bgn pon talarat. huh..derang pon duk ward lame. sbb nak observe mommy n baby. triplet tuh 1boy, 2girls. 1st: boy 1.8kg, 2nd: 2.42kg tapi duk kat neonate ICU sbb grunting, 3rd: girl gak 2.0kg. triplet nih lain2 placenta, so kembar tak seiras la~ :P twin tu plak both laki, 990g n 930g. same placenta n same sac. kembar seiras la..hihi..syok je! saye pule teruje~ :)

huh...macam2 bole jadi kan? kite doa la yang terBEST! okla..nak sambung buat study case. hu. banyak lagi la...chaiyok! ok, sesape nak tgk fetal development..bule la menonton di sini. bes~ penerangan di tepi. okeh, sekian trime kasih. hehe..

signing oFF. tata..salam!


Monday, November 10, 2008

...


salam.
ape khabar sume?

sekarang saye sedang praktikal di hospital sg.buloh.
hari ni saya posting kat labour room.
saye tgk 2delivery hari nih. saye suke. :)
saye suke sangat sebab saye dapat tolong patient meneran.
saya ajar die n bg moral support. hu..seronok la!
esok saye nak buat lagi...nak tolong laaaaagii banyak!

tapi mase awal pagi tadi saye tak larat..
sbb smlm saye breakfast je.
patu pagi tadi saye tak sempat breakfast pon.
terus masuk ward. jalan terseret2..haha..monday blues~
selalunye saye buleh tahan kalo tak breakfast pon...
tapi tadi time tengok VE (vagina exam), saye teros loya..pening2..
sbb macam ganaz je..pastu banyak darah kuar lak tuh..
saye terus la bepaut pade kawan saye...sbb nak tgk jugak..
huuu..mencabar betol...! lepas makan sket,ok la..takde pening sngt.
hahha..jadi, esk saye kene makan dulu! yeay~
hope hari esok lebih bermakna. amiin.

muni signing off! wsalam

Tuesday, October 28, 2008

kure2

lalalaaalla~comel la!
point the mouse at them! hehe!

ade lagi~ fish and penguin! :P

Sunday, October 12, 2008

Miracle.

salam. bismillah~
selamat hari raye lagi sume~ [mesia raye sebulan! hahha]
ok, last week posting kat labour room a.k.a wad Ar-rahmah.

name pon labour room an, kat sini la ibu2 melahirkan anak.
alhamdulillah, 5 hari kat situ dapat tgk 3kali labour process.
huuu...hebat nye kuase tuhan. baby yang hidup membesar dalam uterus keluar ke dunia. heish.


tah. susah nak ckp gak. tapi sgt bes. sambut baby yang baru lahir. badan penuh ngan vernix [kaler putih2 yang protect baby from microb,infection pape an] gamba vernix. baby keluar memang penuh ah vernix n darah. kalo yang dah ter'buang air besar' dalam perut [meconium liquor] , kene kuarkan cecepat, takut nati baby telan tahinye sendiri.


ya allah, comel sgt baby2 tuh sume. bile kuar mesti nanges. ape yang i kene buat bile baby dah kuar ialah: tgk time lahir die. then lap2 badan die, tag name kat kaki kanan, then buh bwh warmer so dat baby tak hypotermia cuz dlm perot mak suhu badan, bile dah kuar ade potensi leh jadi hypotermia. then timbang berat, ukur panjang, n ukurlilit pale. lps tuh wat top n tail. cuci muke baby. then sapu baby oil so dat vernix leh kuar. then lap2 badan sume sampai bersih, tade vernix, blood, meconium, sume2. cuci tali pusat. patu kene bg injection: engerix-B [hep B] n vit K untuk bantu pembekuan darah. then sikat rambut, buang sume darah2 yang telekat kat rambut. da siap sume, pakai kan baju, pampers, bedung then bagi kat ayah die untuk azan n tahnik. huu.bes. awal2 takuuut sgt nak pegang baby. yela, baru lahir kan. vernix licin, takut telepas. uuu~tapi pas beberape kali ok la.. tak takut but stil kene extremely careful. anak org wei... X_x

patu kan, cuci plasenta plak! placenta itu uri. uri itu placenta. hehe. tak penah la tgk plasenta tuh cemane. org asek sebot2 uri je an. first time tgk for real time kat OT [operation teater], placenta mother yang ceaserean. wow! tak penah bayang. nak tgk sile click sini. :) cane cuci? first kene tgk cord [tali pusat]. mst ade 2 arteries 1vein. kalo ade 1arteri je, meanin baby ade satu je kidney. patu kire pnjang cord. normal 45-60cm. then cek membrane, mst ade 2: chorion n amnion. yang amnion tuh tmpat baby membesar-'amniotic sac'. patu kene cek cotyledons. apekah? sile tekan sini -> cotyledons. cotyledons nih pemukaan yang melekat kat uterus wall. die msti cukup. range salu ade 18-20. tapi salu mmg ade 20 ah. kene kire ah cukup ke tak. kalo ade yang missing, kene cek balik kat uterus sbb myb ade yg tetinggal kat dalam. kalo tinggal sebutir pon, bleh sebabkan PPH [Post Partum haemorrhage] atau bahse biase tumpah darah. life threatening! hu. dah kire sume2, cucilah. patu timbang then balut. patu bg kat patient. hihi. time cuci nih ade la gak bau cam pelik an. name pon darah~ ^_^

tgk ibu2 besalin sgt menginsafkan. rase sgt menghargai umi sbb melahirkan. mmg TAK SENANG. rase sakit yang melampau. ade yang pale baby dah nak kuar, tapi dah tak larat nak *push*. dah give up. time nih mmg kene support patient. one time uh patient siap kate 'tak boleh..tak bole..sakit..sakit...tak boleh..' nak give up. tanak push dah. time nih kitorg student sume dah bergenang air mate~susahnye. macam2 doa la bace. then pujuk3 gak, mmg die nanges2 dah...TAPI...bile baby dah kua, mother yang sakit gile tadi, yang nak give up tadi trus senyum lebar. telupe dah sakit2 tadi. salu denga org cite, lepas tgk baby dah telupe rase sakit yang besalin tuh. sekarang daku MENGERTI~hu..


kalo nak cte kat sini mmg tak habes. so nati kalo jumpe, kite cite LAAGIII banyak okey!
owh, pade ibu2 yang bakal menimang cahaya mate or sape2 ade sedare or siblings or membe or jiran or lecturer or cikgu or kenalan yang bakal bersalin, please-please-please-please ask her to learn how to PUsH aka MeNeraN. kalo tak reti teran, baby stuck, will end up ceaserean [oprate]. salah care nati bnyk complication bleh jadi. so please LEARN how to push k. And to suami2 di luar sane or bakal2 suami or lambat lagi jadi suami dan akan jadi suami satu hari nanti, jangan la segan silu nak bg support kat isteri time deliver tuh. jangan segan nak bg kate semangat, jangan segan nak pegang tgn, jangan segan nak peluk isteri or cium evendo ramai nurses. cuz she really needs YOU.


ok, till then. nexwik jage baby kat nursery. practice mandikan baby n inject BCG n cuci pupu+wiwi n cium2 baby n sume2 la!!
wasalam.

love you ummi!
p/s: duk kat labour room, sume rase cam nak ade anak sendiri! waah! hahha. :P

Sunday, October 05, 2008

ghaye

selamat hari raya~!
nak cite pasal ghaye~tapi tak sempat.
nak balik hostel..
esok syif pagi..kat labour room!
wow! bebi...mari sambut bebi!
ya allah...permudahkan la segalanya...
jauhkan la segala malapetaka!!
amiin!
chooowww!
salam..

Friday, September 19, 2008

heh.

salam.
heh. baru abes xm.
susah. senang. hentam. tembak.
sume ade. ngahahah!

selamat menyambut lailatul qadar... :P
jom rebut!

Saturday, September 06, 2008

PJELASAN STATUS HADIS BERMAAFAN SBLM RAMADHAN

salam alaikum...
dengan nama allah yang maha pemurah lagi penyayang...

[berkaitan dengan my prevoius entry..'hadis' tu...]
astaghfirullah...
astaghfirullah...
astaghfirullah...
yah ade sebot2 ritu. die skeptik sbb hadith nih tbe2 muncul.
alhamdulillah erun post komen penjelasan nih. thanks erun!
hu..salah aku. my bad. selambe je percaye. tah. maen terima je org forward2. dah salah sekarang. ok, mari betolkan keadaan. jom bace penjelasan2 ini.

sedikit penjelasan akan status hadis tentang
bermaafan sebelum ramadhan,... smoga bermanfaat


Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan
"Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali.

Ulasan 1
Merujuk kepada Hadis di atas yang tersebar melalui email dan internet akhir-akhir ini, saya ingin mengemukakan pandangan kami dari Bahagian Pematuhan Syariah TISB.Sesungguhnya Hadis tersebut tidak diketahui sumbernya dan diragui kesahihannya. Kesamaran Hadis ini berlaku dalam 3 perkara berikut:

1- Tiada sumber periwayatan daripada mana-mana ulama' Hadis yang muktabar.
2- Kandungannya menerangkan bahawa seolah-olah Malaikat Jibril telah menokok- tambah tiga lagisyarat sah puasa iaitu dikehendaki memohon maaf dengan kedua orang tua, suami @ isteri dan masyarakat di sekitar.
3- Hadis ini baru sahaja muncul pada tahun ini.

Kesimpulannya, Hadis ini sangat diragui kesahihannya dan kebenarannya. Justeru, dinasihatkan kepada semua untuk tidak berpegang dengannya serta tidak menyebarkannya kepada masyarakat selagi tidak diketahui sumbernya.

Walaupun berkemungkinan terdapat sedikt kebaikan pada 'hadis' tersebut kerana menyeru supaya kita bermaaf-maafan, namun ia tetap tidak boleh digunakan.

Ingin juga dimaklumkan di sini bahawa setiap Dalil (al-Quran dan Hadis) yang ingin digunakan untuk apa-apa tujuan sekalipun perlulah mempunyai sumber rujukannya. Bahagian Pematuhan Syariah sudi untuk membantu sahabat-sahabat sekalian untuk mencari sumber kepada Dalil yang ingin digunakan. Semoga kita dapat menghindarkan diri dari mendustakan Nabi SAW.

Mungkin kita boleh menghayati bersama Sabda Nabi SAW:

Barangsiapa berdusta atasku dengan sengaja, maka ia menempatkan tempat duduknya di dalam neraka. (Hadith ini menurut Imam Nawawi diriwayatkan oleh 200 orang sahabat)

Wallahua'lam. Sekian, terima kasih.

Ulasan 2
alJawab:

Kami yakini ianya palsu. kami akan berusaha menjejakinya dan jika ditemui, InsyaAllah akan dikhabarkan kemudian (KIV). kenapa kami berani berkata ia palsu? Kerana sekiranya meminta ma'af kepada ibubapa, suami-isteri dan penduduk sekitar itu benar dan syarat memasuki bulan Ramadhan, sudah tentu kita akan temui dalam kitab-kitab feqah, walhal tidak pernah dibincangkan.
Sekadar tambahan, Kemungkinan hadith yang hampir kepada hadith diatas adalah seperti berikut :

Dari Abu Hurairah ra. berkata :-

أن النبي صلى الله عليه وسلم رقى المنبر فقال : آمين ، آمين ، آمين قيل له : يا رسول الله ، ما كنت تصنع هذا ؟ فقال : قال لي جبريل : رغم أنف عبد أدرك أبويه أو أحدهما لم يدخله الجنة ، قلت : آمين ، ثم قال : رغم أنف عبد دخل عليه رمضان لم يغفر له ، فقلت : آمين ، ثم قال : رغم أنف امرئ ذكرت عنده فلم يصل عليك ، فقلت : آمين

"Sesungguhnya Nabi sawtelah naik ke mimbar dan berkata : Amin, Amin, Amin. Seorang bertanya kepada dia: Ya Rasulullah, Apa yang engkau lakukan ini? Baginda menjawab : Telah berkata Jibril kepadaku : Hambanya yang sombong, sempat bersama ibu-bapanya atau salah seorang darinya, tidak akan masuk syurga (kerana kesombongan terhadap mereka), Aku berkata : Amin, kemudian berkata malaikat: hambanya yang sombong apabila masuk Ramadhan tidak akan diampun dosanya (oleh Allah), Maka Aku berkata : Amin. Kemudian malaikat berkata : Seseorang yang sombong dimana nama engkau (Nabi saw) disebut kepadanya akan tetapi dia tidak berselawat kepada engkau, maka aku berkata : Amin." [Hadith Riwayat al-Bukahri didalam Adabul Mufrad. Syiekh al-Albani menilai hadith ini sebagai Hasan Sahih (Sahih Adabul Mufrad LiImam Bukhari, #503/646)].

Hadith ini memberi amaran dan pengajaran agar :-

a. berbuat baik kepada kedua ibu-bapa semasa mereka masih hidup
b. lakukan amalan-amalan yang baik dan mohon banyak2 agar Allah mengampunkan dosa2 kita didalam bulan Ramadhan dengan melakukan ibadat dengan ikhlas, jangan sombong.
c. seseorang yang apabila disebut Nabi sawkepadanya. langsung tidak berselawat kepada baginda; maka inilah dikatakan orang yang berhidung tinggi/sombong!

Sekian, wassalam

allaahumma innaka 'afuwwun, tuhibb-ul-afwa fa'fu 'annii...amiin
'ya allah, sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf dan Maha Pemurah dan Engkau sukakan kemaafan, maka maafkanlah aku.'

Friday, August 22, 2008

maAfkan saYa..

salam.
tazkirah. peringatan. muhasabah.

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan:
"Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada).
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri.
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.
Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali.

Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat?? sob3.

dengan ini, saya murni izar ingin sangat2 memohon maaf banyak2 kat semua kawan-kawan, teman-teman sepermainan, sepencarian, semeja makan, kawan2 alam maya, kawan2 tido baring same2, kawan2 dari kenal gitu2 je, kawan2 baik mahupun jahat [sume baeek!]..andai ade salah silap samade perasan atau pon tak perasan maafkan ye, sori sangaat3!

mari lah kite same2 bermaafan sebelum Allah tak terima puasa + ibadah kite.
semoga aLLAh permudahkan segalanya dan memberkati hidup kite semua.
amiin. ya rabbal alamiin.

Friday, August 08, 2008

trip to Baling~

salam alaikum! selamat hari jumaAt untuk semua~

hehe, today is laundry day! basuh baju2 yang banyak. baru balik jenjalan katekan. hik3. trip to baling sangat la bes! hehe.. meh cite serba serbi.. ^_^




satu pagi di umah kaksara. aman, damai, tenang dan nyaman. hihi. sonoknye. ade ayam kat bawah. anak2 ayam kale putih pon ade. sme tekedek-kedek. haha. tingat plak umah opah dulu2. bes.



kat hentian duta ngan kakmie n que. imran tak duk diam. gerak sane sini. gamba pon kaburr..hik3. imran oh imran.




mane bas nih? tak sampai2 pon~~ngantok dah nie... d-o-'b





kaksara bawak p ronda2 pekan baling. ehhe,syok! jual mende murah2. daku tade la plan nak beli ape2 an. nati nak bawak balik satu hal pulak. hihi. patuh kaksara de belikan puzzle [seperti diatas] untok anak sedara die [ahmad] yang berumur 3tahun dan petah bercakap. pandai syadiid! haha. ahmad ngan sepupu[s] men ar puzzle nih. tapi name pon budak2 an, depa pi terabur kan je puzzle nih. sepah2. pe agi, akak2 yang kempunan nih terus ambik puzzle bawak masuk bilek. puzzle pon di siapkan dengan jayenye! hoorey!




tudung que belobang! haha. pagi2 dah buat havoc. kaksara punye la bagi taklimat supaye gune iron tuh leklok. iron tuh cepat panas, gune slow je, bla3...dapat kat que je..teros belobang! ngahaha..pastu die fobia nak gune iron kaksara lagi. hik3.




pokok+buah rambutan kat depan umah kaksara. uish,mmg teruja tol tgk. tgk ah~merah2 sume. rase nak panjat je. kaksara ajak jolok buah petang tuh, tapi ujan la pulak. tak sempat la que nak panjat..haha. takde rejeki nak blasah rambutan kaksara~ :P




umah kaksara banyak gile durian! heaven la~daku ngan kakmie sgt2 gumbira makan durian. que tak layan durian. makan 2ulas dah loya...haha! lawak je. itu pon pening. ni je gamba durian yang daku tangkap. ade busuk sket. tapi rase die..pergh! SUPERB! hik3. sodap2!




daku n que di dalam bas. muke sonok ah nak sampai jalan duta. alhamdulillah, pjalann aman damai except daku yang nak sgt2 *wiwi*! alhamdulillah pakcik bas memahami. hik3. tq kakmie cuz tlg cakap kat pakcik tuh. :)




kakmie and her son, Imran. ini pose imran sambil kembang hidOng! haha~saba je lah! -_-'



yang paling bes skali kat sane time kaksara melayan maknye. hihi. mak kaksara manje sngt. kalo ckp ngan orang lain pon tak kasi. hahah~comel sangat2!

walopon trip ke umah kaksara nie rase sekejap sangat. myb nextime nak pegi lelame sket. hik3!
ajak aniet skali. die yang nak pegi sgt. hue3. moge ade kesempatan lagi nak pegi. insyaAllah.

dengan ini, daku nak ucapkan berjuta2 terima kasih kat kakmie+incek adnan sbb tlg belikan tiket, que sbb berushe sgt pujuk daku supaye join ke baling, Kaksara [of cos!] sbb dok melayan muni nak tu ini...haha. and to pakngah dohain sbb gigih mengopek durian tuk kami, makngah wayah yang buat kami tak kering gusi, kakyati sbb goreng cempedak yang sgt sodap, abg long sbb baik hati bawak buah banyak2, abg kaksara yang berbaju kelabu sbb bawak ikan jaws tok masak kari, ahmad yang comel and sume2 lah! hehe. syukran! jzkk! kami seronak!

kaksara, thanks a lot!! nati nak datang lagi! hihi.

Tuesday, August 05, 2008

keDah majU 2010!

assalamualaikum. salam sejahtera~

heh. tonite i'll heading kak sara's kampung halaman--> Baling, Kedah.
saje je jalan2, makan buah. syok jugak an nak tgk pemandangan sawah padi~~
ceceh..siap nak berangan la. blom pegi lagi. hik3
malam nih tiket kol 1030pm.
i'll go to jalan duta station bus with quraisia n meet kakmie and her son there.
daku nih da la tak reti nek2 bas nih. hoho.

so, tatau la nak tulih pe dah.
owh, nati nak bli bateri. camre tade batt la plak.
so murni, have a nice trip~
be good, jgn inke2~

doakan pejalananku bagus pergi dan pulang~ :)
amiiin.

wsalam.
...ish3..teroknye englishku~..sob3..

Saturday, August 02, 2008

abmag.

salamualaikum kawan2.



tadi jalan2 kat blog din-din aladin..
patu tenampak gamba yang sgt comel nih.
hihi...saje la buh kat sini pulak!
alalalalal~comel..


hai manusia, sesungguhnya kamu telah bekerja bersungguh-sungguh menuju Tuhanmu, maka pasti kamu akan menemuiNya..


Thursday, July 31, 2008

OSCE

salam.
AMARAN: entry ini beremosi.

saya OSCE hari ini.
OSCE? tidakkk!!!
howowowo~
susah nye ya aLLAh..

OSCE : Objective Structured Clinical Examination
a.k.a practikal exam untuk kitorg la.
nak tgk care kerja, reti wat tak procedure tuh.
sterility terjage or contaminated...
sgt nervous. very3 the sangat nervous!

soalan2 yang masuk: all 9 station.
only 5minutes given each station to complete all question.
1 station = 5minutes. 9 station= 45minutes.

1- oral med. syr benadryl 20mg. yang ni my 1st station. sbb nerveous sgt2. i forgot to check 6R. lepas abes mase, terase sgt snoll sbb mende tuh sgt sonang~~~geram! tapi sbb first station...i redha....

2- priming tubing for drip. yang ni kene prime je. i da buat sgt2 behati2. b4 priming, kene la check xpired date. i da check, tapi bile check,the examiner kate tayah. tibe2 tadi bile discuss, kene check la lak. ape daaa~~


3- intake and output chart. ni i'm totally maen isi je jadual tuh. sorry cik..mmg tak sempat nak komen pape. ampun2!

4- STO (stitch to off) uwaa! this station sgt snoll! saye sgt tah hape2! i got ZERO. ZERO. ZERO. dush2! contaminated because i put the sterile field bertindih.. apekah? mane anda blaja muni?? ajaran sesat! sob3...

5- IntraMuscular injection. IM Voltaren 50mg. tah. station ni tatau la pe mende yang haku wat salah. pegang plunger die kot. ya tuhannn..

6- Chest tube! oh god...err! sterile sponging holding forcep? Arghh! very rigid la mind haku nih. mende tuh pon takle nak pk. bazir beberape minit juz because of that snoll clamper~

7- MDI (metered dose inhaler) kat station ni, daku kene ajar patient camne nak gune ubat. MDI tu ialah ubat untuk patient asthma yang kalo tbe2 semput, press ubat then sedut tuh. tau kan? tau kan? ala..yang salu ade kat tv tu. 'siannye die nih. sakit sampai duduk senget'. padahal, sepatutnye kene suh pt duduk betol2! sangat tah hape2~!

8- ECG (electrocardiogram) ok. ni salah intercostal! v5, v6 salah. uwaaaa~ T_T da la ribs tuh tak nampak. nape la buh lukisan yang tak seberape tuh. nape tak gune ribs Mr.Adam. kan nyata lagi bersuluh... ish3..

9- check oxigen tank. 5L/min via face mask. ni ok kot. cume daku lupa mau check pressure. hurm...

kesimpulannye....
1- entry ini sgt membebel. becoz i talked to myself. kalo tak paham pon takpe. haha!
2-word *snoll* itu tiada membawa ape2 maksud. percayalah. itu hanyalah perkataan yang saya sangat suka untuk menyebut dan menggunakannye. cube anda sebut..anda pasti sukakannye... :B
3- saya berase sangat la tah hape2 sbb soklan dah spot. da prektis. mende tuh sgt simple if saya da salu buat. tapi, sbb mende ni exam...pluss ngan nervous yang tinggi menggunung~sume jadi sgt sengal. eeee....geram!

4- tapi alhamdulillah daku LULUS.
aku mesti BERSYUKUR...
alhamdulillah~

5- kak MaYa: hoho..takpe la..u have tried ur best right? cuba lagi.. :)

6- puan Roy: it's okay...
puan yang paling garang kate 'it's okay'??
bia betul...
tapi care die cakap tuh..
kami tau yang di sebaliknye...
die tau kami mmg bleh buat osce nih.
just nervous tuh kene kurangkan...

yeah! kene cube lagi!
go, go muni!
mesti bole punye!

7- jadi result ku: tutt..tut...tutttt.....

Friday, July 25, 2008

...

salam.
muni is not here.
she is sooo busy with her practicals, assignment, exams, genito, resp, bla..bla3..
she is soo tired till hv no time to update her blog.
she wish everybody a very good luck + sorry in evrything~
she also hoping that everybody pray for her success~ :)
ok, that's all.
have a nice day.
special dedication to:
HAPPY WONDERFUL BIRTHDAY TO MY LOVELY FRIEND MISS HAZIRAH ALAM FAIZLI.
FRIENDSHIP TILL ANAK CUCU CICIT YA! HEHE. LAFYU ALWIZ~
p/s:
1- that shoe is *hampeh*
2- to dr.TZS, pliz Z ur S~ jgn mara yaa!. hahaha~ :P
...till we meet again...

Sunday, June 29, 2008

heee~

salam.
hepi birthday to me.
goodbye -teen... welkam -ty~ ",
hari ini saya berumur 20tahun 4 hari. hihi~
me: saya masih mude! yeah~
hwa: oh, optimisnye kamu!
me: bia la~sebok! hAhaha~ ^_^
congrats muni. u bought urself a pair of new shoe. gud.
P/S: i hate u. sorry allah. i really2 hate h**.
T_T

Monday, June 09, 2008

07 june 08-iklil's walimah.

salam alayk.
07 june 08-walimah iklil @tnb kapar :P
alhamdulillah, kami dapat hadir! gumbira!!



sesampai dalam kol 1430, makan dulu sbb iklil n abg budin tgh bergambar ngan fotografer. :)
kami: asma-nu'man-ct-muni-cela-yah-ten [tgkp gamba]




iklil's familia~ ku tangkap dari jauh. nun di sana~~



jeng, jeng, jeng..iklil n abg budin. ^_^



burp! alhamdulillah, kenyang! kui3. :)
cameraku gamba sket je sbb batt abes! kehs3.

more pics: friendster yah.
till then! tak sabo nak usha gamba org lain! :)
chow~