Sunday, October 12, 2008

Miracle.

salam. bismillah~
selamat hari raye lagi sume~ [mesia raye sebulan! hahha]
ok, last week posting kat labour room a.k.a wad Ar-rahmah.

name pon labour room an, kat sini la ibu2 melahirkan anak.
alhamdulillah, 5 hari kat situ dapat tgk 3kali labour process.
huuu...hebat nye kuase tuhan. baby yang hidup membesar dalam uterus keluar ke dunia. heish.


tah. susah nak ckp gak. tapi sgt bes. sambut baby yang baru lahir. badan penuh ngan vernix [kaler putih2 yang protect baby from microb,infection pape an] gamba vernix. baby keluar memang penuh ah vernix n darah. kalo yang dah ter'buang air besar' dalam perut [meconium liquor] , kene kuarkan cecepat, takut nati baby telan tahinye sendiri.


ya allah, comel sgt baby2 tuh sume. bile kuar mesti nanges. ape yang i kene buat bile baby dah kuar ialah: tgk time lahir die. then lap2 badan die, tag name kat kaki kanan, then buh bwh warmer so dat baby tak hypotermia cuz dlm perot mak suhu badan, bile dah kuar ade potensi leh jadi hypotermia. then timbang berat, ukur panjang, n ukurlilit pale. lps tuh wat top n tail. cuci muke baby. then sapu baby oil so dat vernix leh kuar. then lap2 badan sume sampai bersih, tade vernix, blood, meconium, sume2. cuci tali pusat. patu kene bg injection: engerix-B [hep B] n vit K untuk bantu pembekuan darah. then sikat rambut, buang sume darah2 yang telekat kat rambut. da siap sume, pakai kan baju, pampers, bedung then bagi kat ayah die untuk azan n tahnik. huu.bes. awal2 takuuut sgt nak pegang baby. yela, baru lahir kan. vernix licin, takut telepas. uuu~tapi pas beberape kali ok la.. tak takut but stil kene extremely careful. anak org wei... X_x

patu kan, cuci plasenta plak! placenta itu uri. uri itu placenta. hehe. tak penah la tgk plasenta tuh cemane. org asek sebot2 uri je an. first time tgk for real time kat OT [operation teater], placenta mother yang ceaserean. wow! tak penah bayang. nak tgk sile click sini. :) cane cuci? first kene tgk cord [tali pusat]. mst ade 2 arteries 1vein. kalo ade 1arteri je, meanin baby ade satu je kidney. patu kire pnjang cord. normal 45-60cm. then cek membrane, mst ade 2: chorion n amnion. yang amnion tuh tmpat baby membesar-'amniotic sac'. patu kene cek cotyledons. apekah? sile tekan sini -> cotyledons. cotyledons nih pemukaan yang melekat kat uterus wall. die msti cukup. range salu ade 18-20. tapi salu mmg ade 20 ah. kene kire ah cukup ke tak. kalo ade yang missing, kene cek balik kat uterus sbb myb ade yg tetinggal kat dalam. kalo tinggal sebutir pon, bleh sebabkan PPH [Post Partum haemorrhage] atau bahse biase tumpah darah. life threatening! hu. dah kire sume2, cucilah. patu timbang then balut. patu bg kat patient. hihi. time cuci nih ade la gak bau cam pelik an. name pon darah~ ^_^

tgk ibu2 besalin sgt menginsafkan. rase sgt menghargai umi sbb melahirkan. mmg TAK SENANG. rase sakit yang melampau. ade yang pale baby dah nak kuar, tapi dah tak larat nak *push*. dah give up. time nih mmg kene support patient. one time uh patient siap kate 'tak boleh..tak bole..sakit..sakit...tak boleh..' nak give up. tanak push dah. time nih kitorg student sume dah bergenang air mate~susahnye. macam2 doa la bace. then pujuk3 gak, mmg die nanges2 dah...TAPI...bile baby dah kua, mother yang sakit gile tadi, yang nak give up tadi trus senyum lebar. telupe dah sakit2 tadi. salu denga org cite, lepas tgk baby dah telupe rase sakit yang besalin tuh. sekarang daku MENGERTI~hu..


kalo nak cte kat sini mmg tak habes. so nati kalo jumpe, kite cite LAAGIII banyak okey!
owh, pade ibu2 yang bakal menimang cahaya mate or sape2 ade sedare or siblings or membe or jiran or lecturer or cikgu or kenalan yang bakal bersalin, please-please-please-please ask her to learn how to PUsH aka MeNeraN. kalo tak reti teran, baby stuck, will end up ceaserean [oprate]. salah care nati bnyk complication bleh jadi. so please LEARN how to push k. And to suami2 di luar sane or bakal2 suami or lambat lagi jadi suami dan akan jadi suami satu hari nanti, jangan la segan silu nak bg support kat isteri time deliver tuh. jangan segan nak bg kate semangat, jangan segan nak pegang tgn, jangan segan nak peluk isteri or cium evendo ramai nurses. cuz she really needs YOU.


ok, till then. nexwik jage baby kat nursery. practice mandikan baby n inject BCG n cuci pupu+wiwi n cium2 baby n sume2 la!!
wasalam.

love you ummi!
p/s: duk kat labour room, sume rase cam nak ade anak sendiri! waah! hahha. :P

6 comments:

k0ala said...

waaaaaaaaaaahh!!

beshnye! nak jugak experience cenggini! hehe
tuh la, tade rezeki ikot jejak lngkah k.mUni! huhuk!
tp, series geli gile tgk placenta tu. eeeuww.. =P

nur fatin said...

muni...bestnye xperience!!!!bestnye dapat menyambut generasi yg baru lahir..alangkah mulianya=)mesti rasa takjub ngan kuasa Allah n dpt tengok camane mak kte lahirkn kte dulu kn kn.. agaknya lalu tak makan lepas tengok darah,placenta n macam2 menda lain tuh?kalau kte rasanye tak mampu..huhu.teruskn bercerita!

cik murni izar said...

koala: hehehe..bes2! itu baru tgk gamba..belum pegang n bau lagi! ngahahaha! :P

fatin: hihi~bes sgt fatin! mmg takjub, sume2 la. susah nye, tapi ajaib. hihi. makan? ok je~sume telan! hehe..myb sebab lapa n dah bese! hik2.. :) insya-allah kite trus bercerita if mase mengijinkan..ten cepat balik!!

qela said...

wah!!!
mesti awk jadi loving mommy pasni :P

hidup sihat said...

wow.

cik murni izar said...

hehe..

qela: loving mommy? sumorang loving mommy la~ huhuh~ :P

hidup sehat: memang WOW!