Saturday, November 22, 2008

cerita lagi


ini water babies. baby berenang2...kecik2 da pandai..hihi..

salam alayk.
yeh,mood untuk bercerita sudah tibe! huhu

erm,3 weeks in sungai buloh. penat dan bes.
lagi plak uncle bus g amek dak2 kat pusrawi luh.
daku abes syif kol2 tapi sampai umah kol4, letihnye...
tunggu la budak2, nati korang rase plak! haha!
time ni jgn nak gedix2 lak. keh, abaikan. :P

okeh, nak mule katne eh? hiii..
minggu ni byk case yang tak penah tgk n tak penah dengar pon ade. ade satu case mommy bersalin baby die breech=songsang. kuar kaki dulu, sepatutnye kaki dulu kan. alhamdulillah dengan ketangkasan dan ke'expert'an doktor, baby tu keluar dengan jayanye. alhamdulillah, ok sume. :) satu lagi case, baby prem lahir, baby pra-matang. umur die baru 24wiks/6bln. die lahir sebab mommy die dah leaking and ade strong contraction mcm btol2 nak bersalin [true labour]. so kenelah besalin gak. babu tuh lahir dengan sac die skali. meanin die kuar ngan sac die skali ah..haha..paham ke? die kuar dalam keadaan ceni -> amniotic sac . pas die kuar, doctor pecahkan sac tuh, then die pon nanges la. bunyi kecik n slow. keciknye la die, timbang2 berat die 700g++. sgt kecik. patu anta Neonatal ICU sbb kecik lagi an. hope sume yang bagus2 belake. amin!

erm, tuh cite kat labour room. lepas posting labour room, pegi ward ante-natal. kat sini banyak kes placenta previa. kitorg panggel PP je. [placenta previa ye, bukan pak pandir~ :P] placenta previa nih maksudnye placenta@uri tetanam kat lower segment of uterus. sepatutnye tanam kat atas/fundus uterus. tapi die ni tetanam kat bawah. ni cth gamba normal+PP. banyak jenis PP. bahaye sebab boleh bleeding. kalo preggy mane leh kua darah an. lagi kalo placenta previa major/complete. woo,btol3 tanam kat internal os. kat laluan baby kuar. simptom PP ni salu nye bleeding yang tak sakit. tibe2 je. mommy yang ade PP n bleeding, definitely kene duk hospital. start dr die bleeding, sampai la besalin. and sume insyaAllah akan bersalin secare Ceaserean. takleh normal. so, kat ward tuh banyak la patient yang dah bebulan duduk ward. ade yang bleeding time 7bln, duk la ward 2bln. kene duk sampai due baby lahir lah. kene rehat bnyk2, jalan sket2 je. jalan pon dalam ward je. hik3. n disebabkan dah duk lame dalam ward, mereka yakni ibu2 nih da cam femly dah. dah kenal2~ bangun pg, borak2, tido, borak lagi. huhu..yang comel gile satu time tuh, daku tgk sorg mommy ni tlg mommy sorg lagi pakai sock. haha, sbb perot masing2 dah beso, tak sampai nak pakai sock. haha! cute sungguh! :)

lagi satu. ACCRETA. ni diagnosis yang first time daku denga time amek report. [to kmaya: accreta eh, bukan archuleta! haha :P] accreta ialah: placenta sepatutnye tetanam kat dinding rahim (spesifiknye kat stratum basalis/ decidua). tapi accreta nih bile tanam [implant] deeper. ade accreta, increta, precreta. increta deeper than accreta, smpy muscle da. precreta tuh plak deeeeeper sampai leh sampai ke bladder or rectum. huh, hebat tol placenta nih. mende ni sangat + lagi bahye than PP. sebb leh jadi massive bleeding. treatment: hysterectomy= buang rahim. more info, bule bace sini dan sini.

demi baby tercinte, mommy tuh sanggup buat pape~ :P hehe..asek cite pasal placenta, tuka cite plak. kat ward tu jugak, ade mommy yang pregnant twin n triplet! besa gile perott! bgn pon talarat. huh..derang pon duk ward lame. sbb nak observe mommy n baby. triplet tuh 1boy, 2girls. 1st: boy 1.8kg, 2nd: 2.42kg tapi duk kat neonate ICU sbb grunting, 3rd: girl gak 2.0kg. triplet nih lain2 placenta, so kembar tak seiras la~ :P twin tu plak both laki, 990g n 930g. same placenta n same sac. kembar seiras la..hihi..syok je! saye pule teruje~ :)

huh...macam2 bole jadi kan? kite doa la yang terBEST! okla..nak sambung buat study case. hu. banyak lagi la...chaiyok! ok, sesape nak tgk fetal development..bule la menonton di sini. bes~ penerangan di tepi. okeh, sekian trime kasih. hehe..

signing oFF. tata..salam!


3 comments:

iman said...

wawawawaaaa.. comelnye cite2 baby nih. bess nye awk muni!! jeles la pulak. kite lmbt lg nak tgk mommy2 ni pregy. januari bru nak g spital. haih. be grateful that u have such wonderful experiences kan? Allah Maha Besar! ^-^

cik murni izar said...

hoho, bes2! tapi jgn la jeles~ im sure time kak iman nt lagi syok, siap leh conduct time labour tuh. mcm dokter2 plateh kat sane, derang pon smbut bebi! hihi..yup! alhamdulillah dpt experience cenih. membuatkan saye bukak mate lebih besar~! :P allahuakbar~ :P

Anonymous said...

I'm really inspired with your [url=http://www.longchampsacpliage-fr.com/sac-%C3%A0-dos-pliage-longchamp-c-3.html]Sac à Dos Pliage Longchamp[/url] writing skills as well as with the layout to your weblog. Sac à Dos Pliage Longchamp [url=http://www.longchampsacpliage-fr.com/sac-%C3%A0-%C3%A9paule-pliage-longchamp-c-5.html]Sac à épaule Pliage Longchamp[/url] , Is that this a paid subject matter or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is uncommon to see a great weblog like this one these days..