Tuesday, December 23, 2008

mate n retina.

salam
tadi pegi wad sbb ganti cuti.
patu ade patient female yang saket mate.
mude lagi. 20-an la.
kene la buh banyak ubat mate kat die.
die baru lepas opreration mate.
huh, mate die takle bukak,sakit.
both plak tuh.
dah buh ubat mate sebelah kanan.
sbb sakit denyut2, die suh rehat dulu b4 buh ubt sblh kiri.
jadi, sbgai nurse mesti la kene tanye nape ngan mate die senanye kan~

die kate,
due2 mate retina tercabut. dah jatuh. sbelah kanan ni retina je tercabut. so dokter wat laser je. yang sebelah kiri 2urat terputus. tuh yang sbelah kiri nih takle bukak. patu rase saket sgt2. gerak sket pon saket sgt sampai pening.

saye cakap,
macam mane buleh jadi camtuh?

die kate,
dokter kate sebab pakai spek.

saye cakap,
pakai spek? dah lame ke pakai spek?

die berkate lagi,
takde la lame. mase skolah menengah.

saye cakap [dlm hati],
aku lagi lame pakai spek. dari skolah rendah lagi. hurm..
saya cakap lagi,
power spek brape?

die pon berkate,
dalam 400 lebih cam tuh je.

saye cakap [monolog dlmn],
aik, tuh dah macam power spekku~
adekah daku berpotensi macam tuh jugak?


die sambung berkate lagi,
myb sebab keje. keje asek dok menatap komputer. lebih 12jam. sebab tu rasenye. dokter kate mate tajam coz fokus sgt2 sampai buleh tercabut retina.

saye cakap sambil mengganguk tande paham,
oooowh, camtuh! ok, jom buh ubat mate lg sbelah. :P

ngeri gak benanye. sbb pakai spek pon leh jadi cam tuh. huuu~

erm..subjek ENT [ear, nose, throat] ni saye tak belaja lagi, jadi saye kurang ilmu dan pengalaman pasal mende2 nih. nati da belaja, i'll cite lebih sket.

tapi pape pon, jgn la lame sgt duk menonton laptop sebab nati mate jadi tajam sampai retina boleh terjatuh dan urat boleh putus! huuu~

p/s: jadi doktor mate pon cam bes jugak!! ngee~

3 comments:

zeyra said...

alamak habes la.gue selalu lebih 12hours.hu power 500.haha.slalu tgk kom mmg pakai spek je,,

misz mun said...

isk menakotkanla.
nape smpi mcm tu skali?
myb mata dia ada kena bnda lain kot.
rasanya klu bebudak yg amek IT tu lagi la.
xde tercabut pun retina dia?
hurm~

cik murni izar said...

zeyra: tgk kompiter mmg la pakai spek an. kalo tak pakai muke lekat la kat skrin! hahahah! :P

kakmun: huhu,cm horror gile an? huh, maybe mate die sentitip sgt2. takpon cara die tengok mende cam telalu fokus, tu yang jadi gitu.. erm, kite pon tatau sgt. nak tnye lenih sian die sbb cam talarat nak ckp sbb saket. huu