Friday, August 07, 2009

H1N1 lagiii?

ya allah, jauhkanlah kami dari penyakit2 dan penyakit berjangkit. sehatkan la semua. aminn.

seorang patient admitted to ICU semalam from emergency. dia SOB, batuk2 camtuh. mase attend die admit, risau jugak sebab jarak sangat dekat and kami tidak pakai mask waktu itu atas sebab2 tertentu. sebelum nak touch patient sume, saya pon pegi tgk die nih sakit ape an. severe asthma. oh, takde apape kot. jadi kami pon attend la patient A to Z. de penat, batok2. die pon rehat. monitor la macam biase. pkul 2 abes keje, balik.

then, malam tuh, staff nurse buat nasal swab. jeng jeng jeng. H1N1 patient in da house!!! gile. positive beb. staff nurse pon tanyela die ade kontek ngan org2 yang ade h1n1 ke? die ngaku, die kate ade. family die pon ade kene. tapi die tak bgtau dokter time awal2 kat emergency. cis je. kene la taklimat pulak kat situ. pastu transfer out la patient. jadi sesape yang attend patient tu, dah expose la kan kan. termasuk la saye kan kan kan. naye je.

sepatutnya kami yang di wad itu perlu di kuarantin. tapi kolej bahaloltakde tindakan ape2. puan pon da risau2 dah. students maken ramai domam la hape2 lah. sangat mendukacitakan. esok ke wad lagi.

jadi, kesimpulannya,
jika anda ada kontek dgn mane2 patient yang maybe or memang h1n1, jgn la malu2 nak bgtau dokter. bgtau yang sebenar, dapat elak dr org lain kene. dapat pahala. jangan takut, ade ubat untuk baik inshaAllah.

haa, anda yang sedang demam, batuk, selsema, semput, berkahak dan sewaktu dengannya, sila la ke klinik atau hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan. jangan biarkan imuniti badan anda rendah lame2. and, jangan nak sembarangan nak amek ubat antibiotik or antiviral tanpa arahan dokter sebab sgt bahaya jika anda dijangkiti tut-tut, badan da resisten ubat. susah nak baik. ok, paham??

- - - h1n1 merebaks : airborne+droplets

5 comments:

I - s Y a said...

takut.

m u r n i said...

mmg takut.

MaRyAm DzuLkifLi said...

patient tu agak ^&*^* jgk la...bg tau jela...saje je nak ramai2 join da club~hurmmmm.....sape yg keje kt hospital ni mmg sgt berisiko utk jadi carier bacteria o virus kan..sian kat fmly.....hurmmmmm...

m u r n i said...

memang.

maYA IJau said...

adik ku..jaga2 la..abes korang yg direst contact tu cane plak?? jaga diri baik2 ye..keadaan di Mesia lagi meruncing la...