Wednesday, July 29, 2009

untuk perhatian kak asma haslan

kehadapan kak asma,

ahhaha, poyo sungguh. ceni, ritu kan kak asma suruhh kite cite pasal posting kat sungai buloh hospital aka HSB kan. jadi, sudah tibe la masanya iaitu saat ini untuk kite menceritakan serba sedikit tentang keadaan di sana. buat pengetahuan kak asma, kite telah pon melengkapkan tempoh posting di sana dengan jayanya, lepas nih kite tak pergi praktikal di sana lagi. tempoh praktikal yang berbaki 3bulan setengah ini akan kite habiskan di hospital pusrawi sahaja. :)

setelah beberapa ketika berada di sana, ape yang kite peratikan ialah, doktor yang masih belajar akan berada di hospital beramai-ramai bersama lecturer mereka. maksud saya medic student yang bukan buat 'attachment'. mereka kadang2 ada clas di bilik seminar pada waktu pagi, dan sekitar jam 11pagi mereka akan beramai2 masuk ke wad dan pusing2 tengok patient bersama cekgu mereka dan membincangkan apa2 yang patut. mereka bincang2, tanye2 dan macam2 lagi.

kite sebenarnya tak berapa paham apekah 'attachment' yang kak asma tanye kat kite dulu tuh. tapi disebabkan kak asma macam mintak pendapat kite [mintak ke?] pasal attachment kat HSB, jadi kite pon tanye2 la doktor2 yang ber-attachment di sana awalaupun kite nih malu orangnye. :D semasa kite berada di ED iaitu emergency department, ade ramai jugak student attachment. ade dari ukraine, dublin, russia dan lain2. jadi, inilah peluang kite tanye pendapat mereka best ke attach kat HSB nih. hehe.


sambil sengih2 sumbing kite pon tanye la serba sikit ape2 yang patot kan. mereka kate so far so good. best saje. kata mereka, mereka sepatutnye pergi attach di wad medical, surgical, paeds and neuro. tetapi pihak pengurusan tak dapat nak aturkan mereka ke wad surgical, jadi digantikan dengan ED. menurut mereka, bile buat attachment nih, tak kesah nak dtg hospital bile. ade di antara mereka buat syif sebab tanak ramai2 satu masa kan. ade jugak yang tanak ikot syif, boleh je nak datang bile2, stay sampai bile pon. ade satu student tuh die nye umah dekat sgt ngan HSB, die datang lebih kurang kol11 pg and suke hati die nak balik kol bape. tanak balik pon takpe. ngee~ :D

kata pepatah,

nak seribu daya, tak nak seribu dalih.

jadi, doktor2 kat HSB nih kite tengok banyak je yang baik. kalo ikot doktor round, nanti die ajar macam2, kite pon belajar sekali. ade student yang rajin, macam2 die tanye, doktor2 tuh ajar je. jadi, memang bagus untuk belajar kat sini. dan kalau berani dan bersungguh-sungguh, boleh je mintak nak buat ape2 prosedur kat patient sebab ade je student medic yang malu-malu kucing nak buat keje. ngeh3 :D tu lah, nak seribu daya, tak nak seribu jugaklah dalihnya..

oh oh, HSB nih salah satu hospital yang canggih n gune full IT. so sume mende gume komputer. jadi keje sangat la senang. banyak machine2 yang canggih kan. hehe. haaa, disebabkan mereka2 iaitu student2 medic itu belajar jauh di luar negara kan, mereka tak paham sangat short form yang malaysia gune and penyakit2 yang ade kat malaysia yang beriklim khatulistiwa nih kan. contoh nye ade student medic ukraine tidak tahu ape itu DENGGI sebab kat ukraine takde pon nyamuk aedes tuh. jadi semangat la mereka menyalin input2 tentang denggi. mereka kata di russia and ukraine hospital macam miskin. takde peralatan canggih, maklumla, komunis kan. jadi, tanya itu penting, jangan berat mulut. kite pon berat mulut jugak kekadang! eh selalu. hahah!



dalam yang best2 tuh, ade jugak la yang tak best nye. satu student tu cakap, die kate kalo nak LAGI BANYAK pengalaman i mean hands on punye keje an, die syorkan pergi ke hospital yang kecil. kalo HSB tuh kan hospital yang besar kan. mereka kata kalau hospital kecil contoh seperti hospital teluk intan kan, student2 attachment akan di beri tugas total untuk buat keje ala2 doktor yang betol2 dah jadi doktor tuh. macam blood taking, toilet n suture, incision n drainage sume2 la. bukan kat hospital besa tak boleh buat, cume banyak doktor yang ready buat kan.

secara over all nye kite tengok mereka seronok sahaja di sana. mereka pon kata meriah saja di sana. jadi kak asma fikirlah betol2 ye. hospital lain kite tak tau nak bg pendapat sebab kite tak posting kat sana. tapi hospital pusrawi tak payah la. ampon2. ape lagi nak cite ye? blur dah kite sebab ngantok sangat. hehe. kalau ada apa-apa nak tanye, boleh la menggunakan talian terus menerus kepada kite ye~ :D

oklah, sekian saje dari kite..
murni melaporkan dari malaysia.
wasalam.




HAHAHA!

7 comments:

yellowrose said...

wah2 muni seryes igtkan awk da lupe pon psl nih...[tgk org tuh busy jek ]siap gigih bertanye tuh kua masok department..hehe..dahla terpampang name ku sbg tajuk entry..segan plakkk.....terharu giler....mmg kamcing btol tuh awk bertnye org sane sini..orait2 trillion zillion thnx tulun bg pendapatttt......love u more la muniiiiiii..thnx bbbbbyk kkkkk---------xsaba nk blk msia @.@

yellowrose said...

ha attachment tuh mcm wat elective la..gitu

m u r n i said...

ahaha, small matter la sister. tolong menolong amalan murni kan. ngeh3. terkezut ka ade tajuk sebegini ropa? saje je tulis cemtuh. ahaha. kite tanye da kat budak2 medic tuh. derang kate attchment tuh tak la wajib, tapi digalakkan sebab nanti nak keje pon nak kene keje kat tanah air kan, so rerajin la berattachment di tanah air. hihih., itu la mereka cakap.

MaRyAm DzuLkifLi said...

waaa jelesnye~muni~cmne nk wt attachment??????nak jugak~hurmmmmmmmmm~bestnye kalo dpt blaja dr negara sndiri~

m u r n i said...

camne nak buat attachment? ahaha, jgn tanye daku. tanye bakal2 dokter or tuan di jabatan universiti anda. bukan sume dokter ade peluang untuk berattachment ka? *blur*

MaRyAm DzuLkifLi said...

HURMM ATTACHMENT LEH UTK BAKAL2 DOC MUDA JE~YG DA MSUK CLINICAL~WUWUUWUWUUW XBPELUANG LG UTK SAAT NI~

m u r n i said...

hehe. langkah pelan2 ye