Wednesday, July 01, 2009

cpr lagi! :P will xpired on 13june2011

salam.

cpr lagi! ahaha. excited woo lulus. ngeh3. tapi serius, kalo blaja cpr mmg sgt bes. rase semangat bekobar nak blaja n menyelamatkan nyawa even i gagal di pertengahan jalan. tapi alhamdulillah, berjaya di akhirnye. tulah pepatah kate, bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian :P semangat plak letak gamba2 nih kan. bukannye penting pon. saje buat2 kenangan, nati bile gigi pon dah bertabur, pipi pon dah londeh2, rambut pon dah gugur, buleh la blog nih usha2 event zaman mude2 dulu. buleh cite kat cucu2 :P sile bayang nenek krepot bekedut bukak pc bace blog gerek sehh!



buku BLS [basic life support] - file CPR - cert saya


belaja macam2 yang sangat bes! tapi mende yang agak2 penting yang macam nih la. mende2 yang kene buat mase time first nampak patient collapsed = DR ABC : Danger [make sure takde kat kwsan danger], Respond [tepuk2 skit bahu nak tau sedar or not], Airway [nak tahu obstruction ke hape2 ke], Breathing [benapas ke tak?], Circulation [nadi patient]. pastuh head tilt chin lift la, tongue jaw lift, rescue breathing, 30 compressions with 2 blows, 5 cycles, 5 back slabs + 5 chest thrust, heimlich maneuver, abdominal thrust dan banyaaaaaaaak lagi~ :P ni contoh isi2 dalam buku. bajet rajen ah nak tunjuk an



ni chest compression technique



head tilt chin lift technique



cricoiD pressure technique



CPR for infants. suke tngok gamba baby nih comel. huhu :P

org yang ajar cpr kat ijn pon bagus2. baik2 sgt. esp henry baby! wakaka, panggel henry baby bukan sebab ape, die sgt awww and then sgt baik tau. siap ritu pakai rambut palsu lagi uuu..~ :D hehe

alhamdulillah, setelah berjaya melalui exam practical, dan lulus serta Re-seat exam teori dan lulus cemerlang, jadi i got this cert! :PP pasnih bleh buat cpr secare legal! suke suke suke. thanks allah! :)


cert yang valid 2year je. patuh kene renew~ takpe jumpe henry baby lagi. wahaaha! geli snoll


ahaha, nati ade mase lapang, join jugak ek nanti. seyes bes! :PP
ok la, ngantok plak nih. letih. hu. bye <3 <3 <3

p/s: tadi ade staff pembantu hospital yang sangat kerek gile! tak buat keje, asik suruh2 org je. die duk lepak kat kaunter borak2! sepak kang! sabo je la. aihhh

4 comments:

nadzmoish said...

sepak je lenkali muni..hahah

m u r n i said...

tu la. esok kalo ngade lagi nak sepak la! kuang2 :P

Oasis said...

Kitaorang kat tempat kerja selalu gak kn handle CPR ni. Blh tak Cik Murni bagi contact person no tenaga pengajar tu. Blh kitaorg link ngan dia nanti.

m u r n i said...

handle cPR? meaning u the instructor ke?? huhuh~ :P boleh je kot, nati carik jap number yang bileh di contact yeh. tapi derang nih org ijn la. :)