Monday, May 17, 2010

derma darah?

hari ini Allah telah menganugerahkan aku satu perasaan yang aku tak pernah rase sebelum nih. perasaan sedih tak dapat nak derma darah. T_T haha. mengade gile.

ini buku aku. first time kat PPUM dulu. tapi skang regular kat Pusat Darah Negara. senang nak mintak kalo ade blood tranfusion kat ward nati, takdela mereka kedekut nak bg darah. -_-'

sebelum nih memang pass je bile cek before derma tuh. cek Hb, bloodpressure sume. salu kalau dtg ngan membe2 lain, aku tersengih2 bangge dapat lepas. sian tgk membe2 yang tak lepas tuh, mereka cam sedih kan.

hari aku pulak tak pass. ahaha. datang bertiga. sorang pon tak lepas.

aku cek Hb. first 11.9. repeat 12.1. hahah. tak lepas langsung. manekah Hb ku yang 14.4 dulu tuh?? aaaah, nak pegi beli bayam.

aniet, calon kedua yang tak lepas. die ni memang dr dulu memang ade issue Hb. asek2 tak lepas. bile suh makan folic acid + f.fumerate tuh, die kate nanti tahi hitam. ahaha. sgt bongek. tapi Hb die 10.8. kene pegi jumpe dokter. lepas kuar dr bilek dokter, die dibekalkan sebeban seperti dibawah. HAHAHA!


aniet dan bekalan nye. huhu

kisah kakjue pulak, dienye Hb first 12.2, repeat 12.7. seronok die bile Hb die pass nak ke peringkat seterusnye. haha. bile masuk bilek doctor cek bloodpressure, melambung2 naik tinggi. reading 150++/100++. doctor suruh rehat kat luar jap. kitorang pon berehat2 la luar sambil tengok tv tapi aku tidur je kat sofa tuh. frust la kunun. hahah.

tibe2 aniet kejot aku. bukak2 mate, kakjue tersengih2. cam mamai2 blur kan. kenapekah.? rupenye, kak jue dah pegi repeat BP banyaaaaakk kali, tapi tak lepas jugak. maken tinggi ade la. ade time tu sampai 192/120. pergh. penat mungkin. doctor suruh kami datang sebulan lagi. hahaha. iye lah doctor. kami menurut perintah~

kami pun pulang lah ke rumah. beli nasik tomato di kedai dekat rumah nih, kemudian makan beramai2 sambil berdoa makanan ini akan meningkatkan Hb dan menurunkan BP. huhu. begitulah ceritanye.

pssst, aku baru berangan nak buat aferesis rini. harapan tinggal harapan.
okela, babai.

4 comments:

Anonymous said...

oh, jgn lupa ajak sy len kali ye cik mumi

hoyeh3 said...

aik, dedi tak penah pegi donate kat pusat drh negara tuh ke? hoo, ritu denga cam kimi n mat semangat2 pegi sane, so mumi tot dedi ikot serta. takpela, lain kali kita pergi sama2 oke? ^__^

maya ijau said...

ibu jarimu berkeruping..sila pakai losyen...eheheh

murniizar said...

ape nih ape nih.. sume nak berkeruping! snoll laah! ;p
nak pakai losyen la nih..hahaha