Sunday, May 31, 2009

bahagia #2: cleaner n ward.


salam. mase pegi hospital bahagia tanjung rambutan dulu kan, suasana kat sane memang sangat bes, sangat tenang. aku tatau la kenape. aku memang tabik springg org2 yang jage kebersihan kawasan hospital. serius cantek. yela kan, cube bayangkan, org2 xsehat mental tuh sume bukan boleh jage kebersihan diri, buang air besa kecik selamber je kat longkang, tepi katil. hu, seriously seluarku memang kene lipat tinggi2 sebab takut terkena ngan najis2 derang. nati nak solat susah.



ni kire korridor ataupun jalan nak ke dewan untuk indoor programmes. sume ke berpagar, takut kang depa lari. hiik2.





cube korang tengok nih..




yang kuning2 nih sume ward. nampak kan cam ade petak2 cam pintu kan? itu jaring2 la, bagi derang boleh tengok kat luar.

cun kan? bersih kan? bagus sangat kerja2 cleaner kat HBUK nih. i mean HBUK=hospital bahagia ulu kinta. derang wat kerja memang lagi susah banding ngan cleaner kat hospital2 biase. kadang2 rase nak sound je cleaner2 yang kat hospital biase tuh kan, sebab kan, contohnye ade patient muntah or urine tertumpah ke kan. bile kite panggil cleaner2 ini untuk cuci, nati derang marah aku balik. mane tau mende tuh nak tumpah2, patient nak muntah die maen muntah je. kalo nak banding ngan cleaner HBUK..uisshhh!! pepagi die kene bersih kan satu blok SORANG2 ok? i repeat, SORANG2! patu bile die baru je nak abes cuci satu blok, ade plak yang terkucil kat lantai sini, terberak kat lantai sane. aku tatau bile cleaner ini berehat. huu~sangat kagum! :P thumbs up!

kadang2 mase cleaner ni ngah mencuci ward kan, nati ade la patient2 yg datang kat die, cakap2 ngan die dalam bahse yang patient tuh je yang paham! ahaha, cleaner tuh kekadang layan, kekadang buat bodoh je. ahaha. sangat la cute :


korang tengok nih pulak.




ni taman kat tengah2 antara satu ward [blok] ngan ward yang lain. mesti ade hijau2. rumput2. sangat kemas kan? taman2 nih sume di kemas oleh staff nurse. sume staff nurse buat ngan patient. kire outdoor activities la. tapi bukan sume patient bleh kuar ward. patient yang dah sehat sket, kurang hallucination, tak aggresif n boleh denga arahan yang boleh keluar. derang nati tanam bayam, cili, labu, n macam2 pokok lagi. syok tengok kebun derang. hidop plak tuh pokok2 tuh sume. tapi, bese la kan, nati pon tak sehat mental kan, derang nih buleh fokus sekejap je~ setengah jam, 45 minit je, pastu nati derang buat mende lain! haha, org suh tanam pokok nati die cabut! ahahah, sabo je la. last2 staff nurse yang settlekan sume pokok. hik3 ;p

kat taman kat tengah nih jugaklah kitorng buat senaman or aerobik every morning! haaa..patient2 yang agak stable tuh sume sgt suke aerobik! ulang suare eh, 'agak stable'. ahhaa, sebab derang ni bukan denga arahan. ahahha! sangat kelakar la kalo aerobik nih. kalo kite suh derang lari setempat, nati die lari satu padang tuh! kalo suh warming up yang awal2 tu kan, nati derang pegi kat patient lain or student nurse, tarik tangan, patu ajak menari! ahahaha, sangat la kelaka. ade yang diri tegak je, tanak buat pape. straight je die diri. ade jugak ngah senam tuh die ikot arahan, tapi die cakap sengsorang. hallucination la tuh. pastu, sumorang tengah senam2, nati ade yang tibe2 nyanyi la pulak. bukan maen kuat! ahahah. last2 kitorng sume bukan aerobik pon, gelak je banyak! lallalala~

tapi pape pon memang enjoyyy! sangat rindu pada mereka. hik3 <3>

6 comments:

misz mun said...

rasa macam tau je nape tempat mereka sangat bersih. sebabnya tempat dorg ni selalu ada org lawat, so nak trima tetamu kenala dalam keadaan yang elok, xkan la ada najis sepah2 kan.

he. siap nak lawat pun kena ada jadual, sebabnya ada permintaan yang penuh.

tapi betolla kawasan dia sgt bersih. thumbs UP ;)

I - s Y a said...

huhu interesting a.. cite la lagi psl org2 di situ.

zeyra zaha said...

tak takot ke?
kesian diorg kan. mesti ade mase lalu yg sgt memedihkan n dorg jd cmtu.

m u r n i said...

kakmun: hehe, memang ramai pelawat!
waktu melawat die kan, hari2 buleh lawat! sangat bes. takde halangan. support itu penting.

isya: beres, tunggu posting seterusnye~ :P

yot: yup! memang derang ni macam2 kes..sian. tungguu..nati kite cite lagi. amek feellll~ :P (tak takot la wak, kelakar ade la)

aqila said...

muni.kite suke cte awk pasal sepital ni.
nak lagi nak lagi.hhe

m u r n i said...

yeye. kite pon suke. nati jap, nak karang. panih leh anta kat karangkraf :P