Wednesday, February 20, 2008

jalan-jalan cari sekolah!

Salam alayk.
selamat sejahtera untuk semue. ^_^

Hari nih hari rabu. Semalam hari selase dan kelmarin hari isnin.
Ari isnin ngan selase me, kaksara, wani n syiddah ditugaskan untuk ke sekolah menengah kebangsaan Seri garing kat rawang. Kat sane ade kempen program jantung sihat. jadi, aku n frens are invited by yayasan jantung Malaysia n hospital Pusrawi to help time program tuh. Di pagi yang gelap, kami telah dijemput di depan menara orkid [hostelku] oleh puan Anom menaiki toyota innova! [haha,1st time naek..kecola sket. :P]

Pe yang kami kene buat?
Mule2, sesampai kami breakfast dulu. hik3. breakfast and lunch provided. :P then, lepas makan, kami dperkenalkan dengan staffs yayasan jantung: encik Amran [he’s so nice!! :P + da kawen], encik saiFul [ baik jugak, tapi tak ckp bnyk sgt ngan die coz tak kawen ag, n still mencari2..jaga2 cik salmah!! :P] n miss tan [sgt2 expert..pergh…sister katekan~]. Depa bgtau la ape yang kami kene buat kat situ. Kat dewan besa skolah tuh dah ade 3kaunter tersedia.

The 1st kaunter untuk check glucose n cholestrol dalam darah. Kaksara n I was incharged kat sini. Encik amran pon aja la kami cane nak handle machine2 tuh. cane nak amek darah, letak strips, results sume2 la. Neves sgt rase sbb 1st time nih. Sbb nak amek blood test kat cekgu-cekgi plus student2. nak kene ade skill nih. sedot sini, condong sane. huhu. plus kene super careful sbb dealing with blood an. mane tau salah sorang ade hepatitis ke, ape2 ke kan? sume tuh kene jage. :]

2nd kaunter adalah kaunter untuk ambil BP, ukurlilit pinggang+pinggul :P, BMI. Kaunter ini dikelola oleh gandingan mantap syiddah n encik amran. [tak jadi keje si syiddah tuh sbb encik amran yang ensem duk sbelah die~wahahah] :P jangan mara ek syiddah! anda kan seorang yang sgt *manis*.

3rd kaunter lak untuk kaunseling. sume test yang dah dibuat akan dibincangkan kat kaunter nih. kat cni, wani n miss Tan yang jage. bebuih2 la mulut bercakap~wani smpai takde2 suare. huhu..wani kate mule2 tak reti sgt nak becakap. lps tgk miss Tan bg kaunseling tuh, baru la dapat idea2 nak crite kat cekgu2 + student tuh. student tanye macam2 soklan! comel je sume. bess. klaka.

erm, for glucose test, result leh dapat dalam mase 15seconds. tapi for cholestrol, 3minutes baru result leh dapat. kite cepat jugak la. takde la cam zaman dulu2, kene tunggu due tige hari baru dapat tau result. dalam 3minit nak tunggu result cholestrol kua, aku ade la borak2 ngan cekgu2 tuh. contoh soklan2 yang ditanye ialah: cekgu ajar subjek ape? da lame ke mengajar? brape taun? student sini bape org? skolah nih skolah yang ke berape cekgu mengajar?

soklan last skali yg akanku tanye ialah: best ke jadi cekgu?? jawapan2 yang aku dapat sume bunyinye cam tak seronok je. ade 1teacher nih cakap: 'uuu,tak bes. sekarang mmg tak bes nak jadi cekgu. zaman dulu2, jadi cekgu nih bes. sekarang, budak2 da hilang minat nak belajar. cekgu pon jadi tension nak mengajar, lepas tuh BP high~ tu pasal cekgu2 sekarang banyak yang ade high blood pressure. hehehe.'
lagi satu cekgu plak cakap ceni: 'tak bes, tak bes. dulu mase zaman saya baru2 jadi cekgu, seronok sgt! hari2 semangat nak pegi sekolah, nak mengajar. sekarang nih susah. student2 dah macam2 perangai. tak hormat dah kat teachers. melawan cakap. kalo kite marah sket ke, nt balik bgtau parents. nt parents pon telefon, dtg skolah marah2 cekgu. parents manjekan anak sgt. las2 cekgu sume masuk clas, mengajar, then kluar. student paham or tak sbb tu cerita lain. sbb da tak bleh nak buat ape. lepas nih saye tanak rekemen kat sape2 untuk jadi cekgu.'
hu. begitulah ceritanya. sampai begitu sekali. jadi cekgu pon susah sekarang nih. -_-

kami yang pegi ni kan sume student ag, so mude2 ah lagi an. :P kaksara je la yang dah 20-an. hik2. time nak amek blood sample tuh, ade sorg cekgu tanye: 'u all student lagi ke? ye, kitorg sume student lagi. umur berape? umur saye 19. ooo,patutla! tadi mase saye tunggu turn tadi, saye ngan cekgu2 lain sume cakap u all nampak mude2 sgt. macam budak2 skolah je. heheh.'
heheh.. MUDA. ya, saya masih muda.

overall, program ni tersangat la bes sbb dapat jumpe org lua lak kan. mcm2 gelagat dapat tgk. ade yang takot2 nak tau result sbb dah makan daging banyak! hahha, cekgu gatal pon ade! jgn memaen! tak pasal2 je pipiku blushing kat situ~ :P hahha~klaka sungguh! lepas ni kalo ade lagi program2 macam nih lagi, mmg nak sgt2 join. tp kene bg peluang kat membe2 lain plak. huhu. bes nye! mmg sweet memory. hahah..ospit!

oklah, nak tdo. esok syif pagi. kene bangun awal2. huhu.
ade umur panjang, i'll write again. insya-Allah.
catch u later!

muni signing off..wsalam.

3 comments:

[k h a i r u n n i s a] said...

erk~ bes ape jadi cekgu.. leh poyo-poyo.. wawa..

cik murni izar said...

kalo jadi cekgu ka hira' memang best~ myb tuh budak2 nakal kot...skola tuh 3600org students..le wat 3skola tuh! tu yang penin tuh kots.. :P
jadi murabbi kan bagus~

[Alex + umaR] said...

murabbi agung..