Wednesday, March 04, 2009

semen gatal

salam sume. lame tak buat entry panjang2. hahahaa~ macam2 jadi, sedih pilu ngek ade. tapi saya cerita yang menarek je la ek. ahaha.

peristiwa 1 :
mase posting kat ward neuro, ade satu uncle indian. panggel uncle T je la eh. uncle T masuk ward balik sebab recurrent epilepsy [sawan berulang] sebab die tak makan ubat. ble tanye makan ubt ke tak, die kate tak ingat. die ade family,tapi tatau mane. uncle T hemiplegia, badan sebelah kiri tak bleh gerak. kepale die berlekuk sebab dah buat craniectomy. uncle T yang kurang upaya ni asek kene bebel la ngan nurse sebab tak makan ubat. sgt bahaye ok. boleh relapse bejuta2 kali kalo tak makan ubat antisawan tuh. tengokkan keadaan pakcik tuh, kene la tolong serba banyak. makan kene suapkan. nak minum kene hale kan straw kat mulut die. melalui asesmen saya, kukunya sangat panjang. jadi, saya pon mintak izin nak potong kuku uncle T. sambil potong sambil borak. saya duduk betol2 sebelah dia. die tgk je saya. saya pon tanye 'uncle nampak saya ke??' sebab mate uncle T sebelah cam tertutup. patu die jawab 'nampak, cantik~'. saya 'aish uncle nih'. uncle T 'ya, betol2. manyak cantik.' saya senyum kemudian kate ' semua yang tuhan jadikan semua cantik kan uncle?'. uncle T : 'yes, yes, betol2.' say pon tros la mengerat kuku uncle T sampai cun. kebetulan pula itu adalah hari terakhir saya di ward tersebot. dah jadi kebiasaan, kalo hari last, mesti pegi every katil, cakap thanks. sampai kat katil uncle T, saya pon cakap 'babai uncle..jage diri baik2, bla3' then uncle reply, tapi saya tak denga sangat die ckp ape. then saya dekatkan kepale paras mulut die la kan, tibe-tibe...die letak tangan die kat kepala saya (macam dalam tv yang mintak restu ayah mak tuh) dan cakap 'semoga tuhan kurniakan...' tapi disebabkan saya tekejut die letak tgn, saya teros la diri, tak bape denga uncle T cakap 'kurniakan ape...' ahahah~moge kurniakan yang baek2 eh uncle~ :) tq.

peristiwa 2:
kakak kesayangan saya dah fly ke turkey. sudah seminggu lebih. hu, syok, hari2 snowing plak tuh. skang die tgh wat experimen 'senyuman paling kiut untuk jejaka' di turkey. untuk lebih lanjut, sini. ahaha, kakmaya, jage diri baik2, jangan sakit, kang ummi plak kene fly ke erzurum pule. ahahah! :P kim salam pakcik borluj!!

peristiwa 3:
satu hari berada di operation theater OT. dari pukul 8 pagi till 2ptg. berdiri tgk n bantu sikit2 doktor and staffnurse nak buat keje. diri tanpe duduk ok? buleh patah kaki tau! tgk operation cataract (phacoemulsification) patuh masukkan lens baru (IOL). patient yang ke-4, yang last. nenek indian. tapi saya panggel die auntie sebab tatau nenek bahse tamil ape. takan nak pangge nanny kots?? :P rasenye die paling lame sbb die special case sket an. time dah kol 1 lebih. saya sangat2 lenguh kaki n tak larat. ahaha, haus gile. (menci oh masuk OT, dah la kene pakai serkup je? betape tak rela aku, hodoh gile prangai tak bagi pakai tudong!) doktor pon lenguh2 badan duk fokus nak buat an, even die duduk kat kusi. ehehe. nak dekat2 kol2 baru abes. so, saya pon prepare kan wheelchair. tolong auntie tuh duk kat wheelchair. patu cover auntie tuh ngan selimut. (tahulah bahawa OT sangat sejokkk!!!) sebelum nak cover auntie tuh, saya suh die letak tgn die atas peha. then saya cover. tibe2 die nak kuarkan tgn die balik. then auntie panggel macam nak bisik something. saya pon rapatkan kepale kat die sebab die cakap pelahan gile. mase saya mendekatkan kepala tuh, tibe2 die pegang muka, pastu cium due2 belah pipi!! ahaha, tekejot la makcik! saya pon kate 'auntie, bukan saye yang operate, doktor tuh' sambil tunjuk kat dokter. doktor dah gelak2~ auntie tuh pandang saya dengan penuh makne lagi sebab die tak bape denga saya kate ape. hahahah! :P ilang sume stress n penat sehari di OT. ngeee~!

peristiwa 4:
dialah insan yang mmg aku tamau jumpe kat sepital tuh. die attendan yang anta makanan. die sgt ske pandang orang macam tembus teros ke dalam~ ahaha, ngok ngek! seminggu die takde, hidup aman damai. tapi sekali terserempak die kat kafe. arghh! lariiiiiii~!! kalo tak lari mesti die dtg dekat nak borak. nyampah. hope tak jumpe die dah.

peristiwa 5:
selama berada di 3minggu hospital sg.Buloh, saya berkenalan dengan beberapa org yang sangat baik. pertame: staff nurse Fifi (bukan nama sebenar) yang sgt memahami, rileks, dan mengajar saya. (tak sume org nak mengajar ok?) die la satu2 staff yang saya jumpe yang betol2 jage patient macam jage diri sendiri. kedua: Dr. Ayi (bukan nama sebenar) yang betol2 perasan akan kewujudan kami di bilik anda. jom kite lumbe sape yang tau banyak pasal tuning fork therapy ok? hek3. ketiga: MA afi (bukan nama sebenar) yang sangat2 baik menolong kitorg. even kamu tak bape mengajar pon, tapi kamu paling mesra and selalu back up saya dan rakan2. (MA afi ni siap sound boss die bile boss die tuh marah kitorng. sebab die yang paling tau kitorg rajen n banyak menolong. yeyeh!) tapi saya sedar saya tak banyak bertanye. tapi pahami lah, kami sgt malu kerana kamu semua lelaki berkumpul di bilik tuh, membuat kami tidak selesa. abaikan group kawan2 saya yang lain kerana mereka ade jejaka yang bole memulakan perbualan. anyway, lesung pipit kamu saya sgt suka! ahahaha~ :P tq sgt2 sume.

peristiwa 6:
arini saya pakai cast atau POP. tahukah anda? POP is plaster of Paris, semen yang org pasang kat anggota yang patah an. sbb saye posting lat klinik ortho, saya pasang kat tgn saya. untuk merasai lebih mendalam ape rasenya ade POP. kawan saya pasangkan untuk saya di bawah penyeliaan MA afi. mule2 pakai rase selesa je. cume berat sikit. tapi skang nih (i mean btol2 skang) rase gatal2, panas..err..tak selesa. patut la bile bukak POP patient lain, ade syiling la, lidi la. mereka gatal rupenye. haiya! esok baru nak bukak. ye, saye menaip entry nih dengan tangan yang berPOP. terjengket2 jari i~ ahahah. abes sisi laptop ni putih2 tekene semen. ahaha. susah nak buat keje. ni main2 je, yang btol2 patah uh, lagi seksa kan? hurm. nak basuh baju nih...camne??

ni cast POP saya.







sekarang saya suke pule lagu raja jatuh cinta by numata. nape tah. ahaha. sekian.
p/s: gatal, gatal, gatalnye tangan!!

6 comments:

isya said...

the last time i use POP was for my art assignment in 2005, u know where. haha.. POP is famously used for POP art toO..tho the main purpose is for medical reason. hua3.

cik murni izar said...

korang gune cane POP tuh?? letak b4 lukih ka??

hazirah said...

hu. bes sggh. :P

cik murni izar said...

yeah! best2~

maYA IJau said...

haha..sayalah kakak yang sedang membuat eksperimen di Turkiye..
nak komen ni..uuuuuuuuuu...kurus la jari awak..ngeh3X

moni said...

jari saje kurus ok?? yang lain..ehem, ehem.. :P